Predsjednik Vlade otvorio izložbu arheoloških artefakata iz Gomile u Jalžabetu "Zlato zlatu"

Izložba artefakata pronađenih u istraživanju nalazišta Gomila u Jalžabetu u kojoj je grobni humak iz 6. stoljeća prije Krista "Zlato zlatu", otvorena je u petak u Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu.
 
Izložbu je otvorio predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuvši kako je Gomila u Jalžabetu jedan je od najvrjednijih primjera prapovijesne grobne arhitekture tog tipa u cijeloj Europi.
 
U razdoblju starijega željeznog doba kraj 9. do sredine 4. stoljeća prije Krista prostor od Atlantika do Dunava obuhvaćen je fenomenom halštatske kulture, rekao je dodavši kako je to svojevrsni rani oblik europskoga jedinstva.
 
Naglasio je kako je područje uz Dravu i Muru pripadalo je istočnohalštatskoj kulturi koje je dio naše daleke tj. prapovijesne kulturne baštine.
 
Željezno doba u našim je krajevima nastalo iz duhovne i materijalne kulture kasnoga brončanog doba, rekao je Plenković dodavši kako je to doba obilježeno pojavom i širokom uporabom željeza, raslojavanjem društva te grobnim ritualom spaljivanja pokojnika i pokopom najistaknutijih članova društva u grobnicama ispod umjetno nasipanih humaka, tumula.
 
Ocijenio je kako je za Hrvatsku od posebne vrijednosti što se jedan od najbolje očuvanih i najvažnijih krajolika starijeg željeznog doba u srednjoj Europi nalazi južno od rijeke Drave, u Jalžabetu i obližnjem Martijancu.
 
Istočno od tog prapovijesnog naselja u Jalžabetu, istaknuo je, prostorom su dominirala dva grobna humka zvani Gomila, tulum 1 i tulum 2 u kojima su stručnjaci prepoznali posljednja počivališta halštatske aristokracije.
 
Podsjetio je kako su u tim grobnicama pronađeni luksuzni nalazi od raznih materijala. Riječ je o rijetkim predmetima od zlata i jantara, primjercima vrhunskoga umjetničkog obrta iz tog vremena, što pokazuje da su ljudi koji su tada živjeli na ovim prostorima već bili razvili mnoge tehnike i vještine čiji smo danas daleki nasljednici.
 
Istaknuo je kako su ti materijali tisućljećima bili zastrti slojevima zaborava i tonama pjeskovite podravske zemlje. Danas je pred istraživačima znanstveni izazov, temeljitoga upoznavanja prapovijesnoga društva, davnih života i vjerovanja u čijem je središtu jedan događaj - svečani pogreb vladara za kojega je podignuta jedna od najvećih grobnica te vrste u Europi - Gomila u Jalžabetu.
 
Prema kompleksnosti gradnje ta je grobnica u samom vrhu u svjetskim razmjerima, rekao je dodavši kako još uvijek predstavlja veliku zagonetku za struku.
 
Plenković je istaknuo kako je cilj prezentacije predstaviti jedan od najvažnijih krajolika starijega željeznog doba srednje Europe. Uz kulturnu dimenziju jalžabetska Gomila ima i turistički potencijal, rekao je premijer dodavši kako ga je lokalna zajednica već prepoznala.
 
Pred nama je sve ono što su arheolozi Instituta za arheologiju u protekle četiri godine pronašli, rekao je Plenković i dodao kako su artefakte restaurirali stručnjaci iz Restauratorskoga zavoda.
 
Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Andrej Plenković