Predsjednik Vlade otvorio u Okučanima novoizgrađeni središnji gradski Trg dr. Franje Tuđmana

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader otvorio je u Okučanima novoizgrađeni središnji gradski Trg dr. Franje Tuđmana, čime je završilo današnje državno obilježavanje 10. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Bljesak", kojom je oslobođeno područje zapadne Slavonije.

Prenosimo s Hine:

OKUČANI,1. svibnja 2005.(HINA) - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader otvorio je u Okučanima novoizgrađeni središnji gradski Trg dr. Franje Tuđmana, čime je završilo današnje državno obilježavanje 10. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Bljesak", kojom je oslobođeno područje zapadne Slavonije.

Tijekom svečanosti otvorenja Trga dr. Franje Tuđmana, dr. Ivo Sanader ponovio je kako je akcija "Bljesak", kao i "Oluja" nakon nje, ugrađena u temelje hrvatske države.

"Očekujem kako ćemo uz različite nacionalne konsenzuse koje postižemo u Saboru, postići i konsenzus oko uloge dr. Franje Tuđmana u stvaranju hrvatske države", rekao je, dodajući kako je prvi hrvatski predsjednik nesumnjivo imao ogromnu ulogu u stvaranju hrvatske države i postizanju nezavisnosti.

Žiteljima Okučana Sanader je obećao još ove godine dovršetak uređenja okoliša ispred župne crkve sv. Vida, te početak izgradnje sportske dvorane u Okučanima.

"To možda nije puno, ali je onoliko koliko možemo", poručio je obraćajući se nazočnim mještanima, među kojima su se nalazili predstavnici općinskih vlasti, saborski zastupnici te pojedini članovi hrvatske Vlade.

Svečanosti obilježavanja 10. obljetnice akcije "Bljesak" u Okučanima danas su bili nazočni i predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, ministar obrane Berislav Rončević i državni tajnik u MUP-u Ivica Buconjić.

Središnja proslava održana je na okučanskom nogometnom igralištu uz postrojavanje postrojbi koje su sudjelovale u akciji "Bljesak", a misu zadušnicu za poginule u Domovinskom ratu u župnoj crkvi sv. Vida predvodio je vojni ordinarij msgr. Juraj Jezerinac. U dvorani kina postavljena je izložba fotografija o akciji.

Uoči otvorenja središnjeg okučanskog trga, predsjednik Vlade Ivo Sanader otvorio je u osnovnoj školi informatičku učionicu a u mjesnoj knjižnici Euro-info točku.

Vojno-redarstvena akcija "Bljesak" započela je u jutarnjim satima 1. svibnja 1995. i trajala je 36 sati. Pripadnici HV-a i MUP-a oslobodili su do tada okupirano područje zapadne Slavonije, čime je ponovno uspostavljena cestovna i željeznička komunikacija između središnje i istočne Hrvatske. U njoj je sudjelovalo 16.000 hrvatskih vojnika i pripadnika MUP-a, a život su izgubila 42 branitelja. U akciji je slobođeno oko 800 četvornih kilometara zapadne Slavonije, a u znak osvete za pretrpljeni poraz, vođa pobunjenih Srba Milan Martić zapovjedio je 2. i 3. svibnja raketiranje Zagreba.



Pisane vijesti