Okučani: Postrojavanje pobjedničkih postrojba HV-a i MUP-a

U povodu 10. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Bljesak", u kojoj je 1. i 2. svibnja 1995. oslobođeno do tada okupirano područje zapadne Slavonije, popodne je na nogometnom igralištu u Okučanima održano svečano postrojavanje postrojba Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova koje su sudjelovale u osloboditeljskim akcijama u zapadnoj Slavoniji, te postrojba njihovih sljedbenica.

Prenosimo s Hine:

OKUČANI,1. svibnja 2005.(HINA) - U povodu 10. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Bljesak", u kojoj je 1. i 2. svibnja 1995. oslobođeno do tada okupirano područje zapadne Slavonije, popodne je na nogometnom igralištu u Okučanima održano svečano postrojavanje postrojba Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova koje su sudjelovale u osloboditeljskim akcijama u zapadnoj Slavoniji, te postrojba njihovih sljedbenica.

Svečanosti je bio nazočan cjelokupni državni vrh - Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Stjepan Mesić, predsjednik Vlade Ivo Sanader, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks te brojni ministri, saborski zastupnici, predstavnici političkih stranaka i pripadnici vojnog diplomatskog kora.

Obraćajući se sudionicima obilježavanja 10. obljetnice "Bljeska", predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Stjepan Mesić rekao je kako je "akcijom 'Bljesak' a potom i 'Olujom' Hrvatska pokazala odlučnost da uspostavi državno-pravni poredak na cijelom svom području".

Dodao je kako je nekoliko tisuća građana srpske nacionalnosti ostalo živjeti na oslobođenim područjima nakon "Bljeska", a proteklih godina mnogi su se Srbi i vratili na ta područja. "Predstavnici nacionalnih manjina danas mogu sudjelovali u odlučivanjima na svim nivoima od lokalnih do državnih vlasti", kazao je Mesić, dodajući kako je za oslobođena područja nužno načiniti razvojne gospodarske planove.

Mesić dodao kako je potreban nastavak reformskih procesa u zemlji, izrazivši uvjerenje u skoro priključenje Europskoj uniji (EU) . "Uvjeren sam da ćemo vrlo brzo ukloniti prepreke koje stoje pred Hrvatskom u procesu priključenja EU i euroatlanskim asocijacijama", rekao je.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks naglasio je kako 10. obljetnica "Bljeska" "svjedoči o jedinstvu i zajedništvu svih sastavnica hrvatske državne politike o temeljnim pitanjima hrvatske države i društva".

"Pored vojne, 'Bljesak' je bio i značajna politička pobjeda koja je pokazala da je Hrvatska spremna i sposobna zaštiti vlastiti teritorijalni integritet", dodao je.

"Žrtve koje su poginule u akciji 'Bljesak' zaslužuju da ih se trajno sjećamo", kazao je predsjednik Vlade, Ivo Sanader, dodajući kako su akcije "Bljesak" i "Oluja" "pokazale da su Hrvatska i hrvatski narod sposobni o sebi brinuti".

"Svi mi koji smo tada bili a i danas smo u vodstvu hrvatske države, moramo i dalje pridonositi boljitku hrvatskih građana", poručio je Sanader, čestitajući 10. obljetnicu akcije "Bljesak".

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, general pukovnik Marijan Mareković, podsjetio je da je u vojno-redarstvenoj akciji "Bljesak" sudjelovalo 16.000 hrvatskih vojnika i pripadnika MUP-a, te da su tijekom 36-satnog trajanja akcije "Bljesak" pripadnici HV-a i MUP-a oslobodili oko 800 četvrnih kilometara do tada okupiranog područja zapadne Slavonije.

Rekao je da je u akciji "Bljesak" sudjelovalo 16.000 hrvatskih vojnika i pripadnika MUP-a.

Posebice se prisjetio žrtve pilota Rudolfa Perišina čiji su zrakoplov, tijekom trajanja akcije, Srbi oborili iznad rijeke Save.

Nakon obraćanja uzvanika, uslijedio je prikaz naleta zrakoplova te padobranskih skokova pripadnika Oružanih snaga RH i specijalne policije MUP-a.



Pisane vijesti