Predsjednik Vlade: Petračevo uhićenje dio akcijskog plana

Komentirajući jučerašnje uhićenje tajkuna Hrvoja Petrača, hrvatski premijer Ivo Sanader rekao je u četvrtak u Gdanjsku kako je to uhićenje također dio provođenja Akcijskog plana kojim Hrvatska želi pokazati svoju punu suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu.

GDANJSK, 1. rujna 2005. (Hina) - Komentirajući jučerašnje uhićenje tajkuna Hrvoja Petrača, hrvatski premijer Ivo Sanader rekao je u četvrtak u Gdanjsku kako je to uhićenje također dio provođenja Akcijskog plana kojim Hrvatska želi pokazati svoju punu suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu.

To je uhićenje "dio Akcijskog plana, jer radi se i o tzv. mreži potpore, a za njega se govori da je u toj mreži potpore i u tom smislu je to dio Akcijskog plana", rekao je Sanader odgovarajući na pitanja novinara po završetku skupa Europske pučke stranke, organiziranom u povodu 25. obljetnice osnivanja sindikata Solidarnost.

Petrač je uhićen u srijedu u grčkoj luci Igoumenitsa na temelju međunarodne tjeralice.

Premijer Sanader je potvrdio kako je u srijedu u Gdanjsku razgovarao i sa slovenskim premijerom Janšom te da mu je on "zajamčio, kao što je to i bio slučaj, da bez obzira na postojanje otvorenih pitanja, Slovenija u potpunosti podupire Hrvatsku na putu prema EU-u".

Sanader je dodao da su razgovarali o tome da bi uskoro ponovo trebalo organizirati zajednički susret, bilo u Hrvatskoj ili Sloveniji, neslužbeni ili službeni, te da smatra da je vrijeme da se hrvatska i slovenska strana dogovore o arbitraži i da se obje vlade obvežu da će prihvatiti rezultate te arbitraže.

Prema njegovim riječima, Hrvatska i Slovenija su prijateljske zemlje, a otvorena pitanja proizašla su iz bivše Jugoslavije, te nema razloga da se one i dalje ne smatraju prijateljskim zemljama koje su dijelile zajednički prošlost, a dijeliti će i zajedničku budućnost u ujedinjenoj Europi.

Uoči sutrašnjeg puta na konvenciju njemačkih demokršćana u Nuernberg i skorih njemačkih parlamentarnih izbora, Sanader je rekao kako su "HDZ i CDU-CSU sestrinske stranke, zajedno su u EPP-u, no da bilo koja njemačka i bilo koja hrvatska vlada moraju surađivati bez obzira napolitičke boje".

"Želim pobjedu Angele Merkel, no hrvatska Vlada, moja ili bilo koja druga, surađivat će s bilokojom njemačkom vladom", kazao je hrvatski premijer.

Premijer Sanader završio je, sudjelovanjem na skupu europskih narodnjaka i demokršćana, svoj boravak u Gdanjsku, gdje je zajedno s ministricom vanjskih poslova i europskih integracija Kolindom Grabar-Kitarović i ministrom kulture Božom Biškupićem sudjelovao u proslavi obilježavanja 25. godišnjice osnivanja legendarnog poljskog sindikata Solidarnost. Proslavi je nazočilo dvadesetak europskih premijera i nekoliko predsjednika, visoki predstavnici Europske unije i Europske komisije, te predstavnici Kanade i Sjedinjenih Država.



Pisane vijesti