Predsjednik Vlade Plenković: Cijela Vlada čvrsto stoji iza hrvatske poljoprivrede

  • Slika /Vijesti/2018/04 travanj/18 travnja/pvrh.jpg

Donijeli smo dva izrazito važna zakona, Zakon o poljoprivrednom zemljištu i Zakon o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, a koncentrirani smo na koncept „Od polja do stola“, kako bismo olakšali proizvodnju svježe i zdrave hrane hrvatskih poljoprivrednika za hrvatske potrošače, istaknuo je predsjednik Vlade.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković nazočio je danas potpisivanju sporazuma o financiranju između Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) te Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) i Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), za provedbu financijskih instrumenata (FI), novog oblika potpore iz Programa ruralnog razvoja. 

Potpisivanjem ovih sporazuma o financiranju pokrenuo se financijski instrumenti koji će omogućiti brži i lakši pristup financiranju za ulaganja u rast i razvoj poljoprivrednog, prerađivačkog i šumarskog sektora. 

Predsjednik Vlade izrazio je snažnu potporu hrvatskoj poljoprivredi, kao i zahvalu svima onima koji su prepoznali da je za određene aspekte proizvodnje teško pronaći financiranje s aspekta komercijalnih banaka.

Kazao je da je ovim sporazumima popunjena svojevrsna praznina u financiranju te istaknuo kako spoj sredstava iz Europskog poljoprivrednog fonda, državnog proračuna te komercijalnih banaka predstavlja rješenje i za niže kamatne stope, i za niže naknade te duže rokove otplate za hrvatske poljoprivrednike. 

Kada je riječ o poticajima, predsjednik Vlade istaknuo je dva načela u njihovoj isplati, transparentnost i redovitost. Pojasnio je kako poljoprivrednici mogu planirati svoje aktivnosti, s obzirom da znaju da avansi kreću u studenome, a plaćanja u siječnju i svibnju. 

Plenković je istaknuo i da je Vlada predložila dva izrazito važna zakona za poljoprivrednike, a to su Zakon o poljoprivrednom zemljištu i Zakon o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. 

Naveo je i koncentriranost na politiku „Od polja do stola“, pri čemu se Vlada trudi olakšati poziciju hrvatskih poljoprivrednih proizvođača na tržištu kako bi se na taj način osigurala svježa i zdrava hrana hrvatskih poljoprivrednika, koju će u konačnici konzumirati hrvatski potrošači. 

„Ova milijarda kuna, koliko će ovaj financijski instrument staviti na raspolaganje, predstavlja još jedan mehanizam na temelju kojeg osnažujemo hrvatsku poljoprivrednu proizvodnju. To je dio naše politike i Programa. Cijela Vlada čvrsto stoji iza hrvatske poljoprivrede“, poručio je predsjednik Vlade Plenković.

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministar financija Zdravko Marić i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.




Pisane vijesti | Andrej Plenković