Predsjednik Vlade Plenković: Cilj nam je Hrvatsku vojsku učiniti još učinkovitijom i kvalitetnijom

  • Slika /Vijesti/2017/05 svibanj/29 svibnja/Svečana akademija u povodu Dana Oružanih snaga RH/image2.JPG

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je danas na Svečanoj akademiji u povodu Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dana Hrvatske kopnene vojske u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. 

Obraćajući se nazočnima, predsjednik Vlade Plenković naglasio je da je ponosan što su dva člana njegove Vlade zapovjednici hrvatskih pobjedničkih gardijskih brigada. Izrazio je zahvalnost svim poginulim hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji na žrtvi i doprinosu hrvatskoj slobodi i demokraciji.
 
Predsjednik Vlade pohvalio je manifestacije koje su se odvijale diljem Hrvatske proteklih dana u povodu Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske. 
 
"Ta povezanost i međusobna silina povjerenja, ljubavi i poštovanja između Hrvatske vojske i hrvatskog naroda daje nam ohrabrenje za budućnost, ali i zadaću da sa strane Vlade, Hrvatskog sabora i predsjednice Republike učinimo sve da Hrvatska vojska ima ono što je potrebno", kazao je Plenković. 
 
Naglasio je da je Vlada ove godine povećala proračunska sredstva za Oružane snage, čime je Hrvatska došla na razinu od 1,23 posto BDP-a izdvajanja za obranu.
 
"Cilj nam je Hrvatsku vojsku, čiji predstavnici sudjeluju u brojnim misijama, od Ujedinjenih naroda, preko Sjevernoatlantskog saveza, do Europske unije učiniti još učinkovitijom i kvalitetnijom", rekao je Plenković. 
 
Poručio je da će Vlada na stručan, temeljit i kvalitetan način pronaći rješenja kako bi osigurala dugoročnu sposobnost hrvatskog zrakoplovstva. 
 
Predsjednik Vlade istaknuo je da je pitanje globalne sigurnosti te sigurnosti naše domovine i europskog kontinenta jedno od kapitalnih pitanja današnjice, bilo da je riječ o prijetnjama ili terorističkim napadima. Stoga je Vlada pristupila izradi nove Strategije nacionalne sigurnosti i novog Zakona o domovinskoj sigurnosti.
 
"Očekujem otvorenu raspravu i najširi politički i društveni konsenzus kako bi ove strateške dokumente usvojili tijekom godine", naglasio je Plenković. 
 
Čestitajući Dan oružanih snaga, predsjednik Vlade je pripadnicima i pripadnicima Oružanih snaga poželio da časno, odvažno i uz puno domoljublja rade na tome da Hrvatska vojska bude učinkovita i spremna za sve izazove. 
 
Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministar financija Zdravko Marić, ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić.


Pisane vijesti | Andrej Plenković