Predsjednik Vlade Plenković: Članice trebaju doprinijeti ciljevima Dunavske strategije unatoč Covidu-19

  • Slika /Vijesti/2020/10 listopad/22 listopad/Dunavska strategija_2.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na 9. forumu Strategije EU-a za dunavsku regiju, koji se održava u virtualnom obliku i kojim predsjeda Hrvatska. Rekao je da bi svaka članica trebala konkretno doprinijeti dunavskoj regiji unatoč zdravstvenoj krizi i pandemiji koronavirusa.

Dunavskom strategijom obuhvaćeno je 14 država dunavskog riječnog sliva, od kojih devet članica EU-a- Njemačka (savezne pokrajine Baden-Württemberg i Bavarska), Austrija, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Rumunjska, Bugarska, Češka, Slovenija te Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Moldavija i Ukrajina.

"Svatko od nas, unatoč krizi Covida-19, treba konkretno doprinijeti dunavskoj regiji", rekao je premijer u svom govoru.

Suradnja zemalja dunavske regije odvija se kroz povezivanje, očuvanje okoliša, prosperitet i jačanje institucionalnih kapaciteta i sigurnosti dunavske regije.

Zeleni plan i digitalizaciju uvrstiti u strategiju

Hrvatska je preuzela predsjedanje Dunavskom strategijom 1. studenog prošle godine.

Premijer je istaknuo da su glavni ciljevi hrvatskog predsjedništva ostvareni u posljednjih 12 mjeseci, a oni su uključivali jačanje uloge regionalnog razvoja, stvaranje sinergije između makroregionalnih strategija i kohezijske politike te suradnju sa zemljama zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva.

Plenković je istaknuo da se Zeleni plan i digitalizaciju također treba uvrstiti u strategiju. 

Najavio je da će na današnjem 9. forumu Strategije EU-a za dunavsku regiju govoriti i Mate Rimac koji simbolizira inovaciju i digitalizaciju. Dodao je da je siguran da će njegov talent i postignuća u posljednjih 10 godina inspirirati" sudionike foruma.  

Izvor: Hina/Vlada


 

Pisane vijesti | Andrej Plenković