Predsjednik Vlade Plenković: Hrvatska javnost vidi tko je faktor stabilnosti, a tko ima agendu rušenja

Slika /Vijesti/2017/05 svibanj/4 svibnja/DSC_1857.jpg

Otvarajući sjednicu Vlade Republike Hrvatske, predsjednik Andrej Plenković osvrnuo se na jučerašnju raspravu u Hrvatskom saboru o izglasavanju nepovjerenja ministru financija Zdravku Mariću. 

„Niti jedna od točaka koja je bila navedena u tom zahtjevu nije bila potkrijepljena nikakvim dokazima i nikakvim činjenicama“, naglasio je. Dodao je da u Hrvatskoj  postoje političke stranke i opcije koje su u stanju bez ikakvih dokaza nastojati, u kontekstu političkoga, medijskoga i javnoga pritiska, ostaviti dojam da je ministar Marić za nešto kriv i treba snositi odgovornost.
 
„Kao predsjednik stranke, predsjednik Vlade, političar i pravnik nikada neću dopustiti takvu vrstu diskvalificiranja i osuđivanja, političkog, medijskog i javnog presuđivanja kolegi ministru koji je u radu u ovoj i prethodnoj Vladi pokazao da je izrazito stručan, da je pridonio fiskalnoj konsolidaciji zemlje, rastu BDP-a, smanjenju javnoga duga, smanjenju proračunskoga manjka, većoj zaposlenosti i  ukupnoj pozitivnoj slici o hrvatskom gospodarstvu i javnim financijama“, poručio je Plenković.
 
Istaknuo je da je Zdravko Marić svojim ukupnim dosadašnjim radom dokazao da je kompetentan te da ima ljudski i profesionalni integritet. „Za mene ni u jednom trenutku nije postojala ni najmanja dilema da ga ja kao predsjednik Vlade, mi kao Vlada i Hrvatska demokratska zajednica, trebamo i hoćemo braniti. To se zove politička lojalnost i uvjerenje u ono što radimo“, kazao je predsjednik Vlade i dodao kako se pokazalo da kolege iz Mosta nemaju tu vrstu razmišljanja.
 
„Oni su svojim potezom bili prvi koji su, bez ikakve rasprave ili saslušanja argumenata koje smo iznijeli jučer, digli ruke protiv nastavka povjerenja svom kolegi u Vladi. To ne može proći bez reakcije i bez odgovora“, napomenuo je i dodao da je riječ o elementarnoj političkoj abecedi, timskom radu, partnerstvu, korektnosti i ljudskosti.
 
Ponovio je da bi se apsolutno jednako ponio i da je kojim slučajem branio Mostovog ministra u Vladi.  „To je ona ključna poruka, jer samo na taj način držimo do vlastitoga integriteta.“
 
Premijer Plenković kazao je da su svi razgovori sa zastupnicima koje je vodio posljednjih dana vođeni na temelju argumenata, korektno i bez javnih pritisaka, prozivanja i dovođenja drugih zastupnika u situacije koje je ocijenio neviđenima u dosadašnjoj političkoj praksi, čak i sramotnima, a što rade neke stranke i neki zastupnici.
 
„Hrvatski birači i hrvatska javnost sve to prati i u ovo vrijeme razotkrivanja, uvjeren sam, donosi zaključke“, kazao je.
 
Poručio je kako monstruozne optužbe da ova Vlada, on osobno, ili HDZ štitite bilo čije kaznene radnje, a kamoli u Agrokoru, neće proći.
 
„Ta vrsta manipulacije, spina, neistine, zlonamjernosti, nevjerojatnih optužbi koje su izgovorene, neće proći. Iz temeljnog razloga što su lažne i neistinite. A istina je nešto za što se mi zalažemo i nešto na čemu svakoga dana radimo“, naglasio je.
 
Ponovio je da je ova Vlada našla rješenje za krizu u najvećoj hrvatskoj kompaniji, koje je zakonito, u skladu s Ustavom i jedino realno i ispravno.
 
„Osiguralo je stabilnost financijskog sustava Republike Hrvatske, zaštitilo je od lančane reakcije u hrvatskom gospodarstvu, osiguralo je novu likvidnost kompaniji, uvelo novu izvanrednu upravu, osiguralo isplatu plaće zaposlenicima još prije Uskrsa, isplate dobavljačima, OPG-ima, steklo novo povjerenje banaka, kreditora i krenulo u proces restrukturiranja. To su zasluge ove Vlade. To su zasluge političke odgovornosti koju smo preuzeli za rješavanje najkrupnijih pitanja, jer to je ono čime se mi bavimo“, naglasio je Plenković.
 
Napomenuo je  kako aktivnosti koje Vlada poduzima nisu politikantskog i predizbornog karaktera, već su odgovorne, utemeljene na Programu Vlade, s ciljem zaštite hrvatskih interesa. Pritom je naveo da je, u dogovoru sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom i predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom, Vlada pronašla rješenje i za gužve na granicama sa Slovenijom.
 
„To pokazuje koja je to politička stranka odgovorna u ovome trenutku, tko je ovdje da rješava probleme, a tko ima političku agendu u predizborne svrhe provoditi neke svoje ciljeve pa čak i zlorabiti institucije Republike Hrvatske“, kazao je. Naglasio je kako će hrvatska javnost znati vidjeti i prepoznati koji su akteri na sceni faktori stabilnosti, a koji su artikulacija lijevog ili desnog prosvjednoga osjećaja i prosvjedne političke agende.
 
„Tu je ta osnovna razlika između odgovornih stranaka koje upravljaju zemljom na zakonit, predvidljiv, dijaloški i uključiv način, i onih koje imaju agendu rušenja. Tu nikada nećemo biti isti i tu će odgovorni ljudi znati vidjeti tko je tko. Ponavljam još jednom, sve što se sada događa je velika predstava političkog razotkrivanja u Hrvatskoj“, zaključio je predsjednik Vlade. 

Pisane vijesti | Andrej Plenković