Predsjednik Vlade Plenković: Hrvatska podnijela tužbu za poništaj arbitražnog pravorijeka Saveznom sudu Švicarske

Po završetku potpisivanja Sporazuma o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković odgovarao je na novinarska pitanja o aktualnim temama.

Predsjednik Vlade potvrdio je da je Hrvatska preko svojih pravnih zastupnika i švicarskih odvjetnika Saveznom sudu u Laussani podnijela tužbu za poništaj arbitraže. „Riječ je o argumentima koji su vrlo dobro potkrijepljeni, prije svega procesno-pravnim razlozima i nadamo se da će u postupku koji slijedi, a to će biti nekoliko mjeseci, ti razlozi koji su navedeni, a njih je nekoliko, biti na odgovarajući način sagledani od strane švicarskoga Saveznoga suda“, kazao je.
 
Upitan koja je pravna osnova, predsjednik Vlade je kazao: „To su procesni razlozi, od određenih aspekata koji se tiču sastava arbitražnog suda do prava saslušanja i još niza drugih detalja koji u ovom trenutku nisu tako bitni za javnost, ali argumentirani su razlozi“. 
 
U tom kontekstu, izvijestio je da će neformalni sastanak na Malti biti prigoda i za razgovore s mađarskim premijerom te da će jedna od tema biti INA-MOL. „Savjet za pregovore s MOL-om sastat će se idući tjedan nakon toga sastanka i nakon posjeta Bruxellesu u koji u petak ide ministar Dobrović, kao i državna tajnica iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić pa ćemo onda cjelinu informacija raspraviti prema našem planu u utorak“, rekao je.
 
Što se tiče Vijeća za nacionalnu sigurnost koje je održano jučer, predsjednik Vlade je kazao da je Vijeće donijelo Smjernice za rad Sigurnosno-obavještajne agencije i Vojno sigurnosno-obavještajne agencije. Dodao je i da je raspravilo aktualnu situaciju i strukturu suradnje koju te dvije agencije imaju, kao i globalno, europsko i regionalno sigurnosno ozračje. „Temeljito smo analizirali sve što utječe na sigurnost Republike Hrvatske. Nema razloga za bilo kakvu zabrinutost. Na vrlo argumentiran i cjelovit način dobili smo uvid u ono što službe u ovom trenutku rade i kako procjenjuju situaciju“, naglasio je.
 
Izvijestio je i da će sudjelovati na neformalnom sastanku Europskog vijeća na Malti koje će se baviti vanjskim aspektima migracija, prije svega srednje-mediteranskom rutom, a razgovarat će se i o sporazumima sa zemljama sjevera Afrike.
 
Predsjednik Vlade kazao je da još nije vidio gospodarske smjernice koje je danas predstavila predsjednica Republike. Ponovio je da sugestije predsjednice Republike i njezinog Savjeta mogu biti dobrodošle u provedbi Vladinog programa. „Svi gospodarski ministri iz Vlade bili su na sastanku. Surađujemo i tražimo najbolja rješenja za Hrvatsku“, istaknuo je.
 
Ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić naglasio je da je sastanak bio izuzetno konstruktivan. „Preporuke Savjeta predsjednice Republike u jako velikom dijelu u skladu su s politikom Vlade Republike Hrvatske i to je jedan od zaključaka koji smo donijeli nakon predstavljanja preporuka. U čitavom nizu područja uočene su podudarnosti“, kazao je ministar, istaknuvši još jednom suglasje oko niza tema između Savjeta predsjednice i ministara u Vladi Republike Hrvatske.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković