Predsjednik Vlade Plenković na otvorenju novog putničkog terminala Zračne luke Franjo Tuđman

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovat će na svečanom otvorenju novog putničkog terminal Zračne luke Franjo Tuđman, danas, 21. ožujka 2017. godine, u 19.00  sati. Uz predsjednika Vlade bit će potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva Martina Dalić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar financija Zdravko Marić, ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević i ministar turizma Gari Cappelli.
 
Vlada Republike Hrvatske zadužila je u srpnju 2010. godine Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvo financija i Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva da u suradnji s Upravom Zračne luke Zagreb izvrše sve pripremne radnje za raspisivanje natječaja za financiranje izgradnje terminala po modelu koncesije. Ugovor o koncesiji potpisan je u travnju 2012. godine, s društvom ZAIC – A Limited, a pripremni radovi na izgradnji započeli su u prosincu 2013.
 
U prosincu 2016. godine zgrada putničkog terminala izgrađena je u punoj površini od 65 000 m2. Terminal je opremljen za kapacitet prometa od 5 milijuna putnika godišnje, s mogućnošću proširenja u drugoj fazi na 8 milijuna putnika godišnje. Izgradnja novog putničkog terminala projekt je realiziran u obliku javno-privatnog partnerstva, a ukupna investicija u prvoj fazi iznosi više od 300 milijuna eura. 

Najave