Komisija objavila delegirani akt o teranu

Europska komisija je objavila nacrt delegiranog akta kojim se hrvatskim vinarima u Istri omogućava iznimka u korištenju imena teran, koje je Slovenije na razini EU-a zaštitila oznakom zemljopisnog podrijetla.

Nacrt delegiranog akta objavljen je na portalu Europske komisije za bolje zakonodavstvo s datumom 17. ožujka.

Prvotno je bilo predviđeno da se objavi krajem veljače, a zbog ovoga kašnjenja u Sloveniji se spekuliralo da je Komisija obustavila postupak. Tim nagađanjima pridonijele su izjave predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera, koji je tijekom posjeta Sloveniji, rekao da će Komisija prije objave provjeriti nove činjenice u vezi s tim pitanjem. U Sloveniji su to razumjeli kao privremenu obustavu postupka donošenja delegiranog akta.

Nakon objave na portalu za bolje zakonodavstvo, zainteresirane strane imaju mjesec dana za evenualne primjedbe. Nakon toga, Komisija pisanom procedurom prihvaća akt. Pisani postupak obično traje oko dva tjedna, koliko se ostavlja povjerenicima da se izjasne o tome pitanju, a izostanak izjašnjavanja tumači se kao pristanak.

Nakon što to prođe Europsku komisiju, počinje teći dvomjesečni rok unutar kojega Vijeća EU-a ili Europski parlament mogu pokušati zaustaviti odluku ako osiguraju kvalificiranu većinu, što je u ovom slučaju skoro neizvedivo. U Vijeću bi trebalo za to osigurati potporu 72 posto država članica, koje predstavljaju najmanje 65 posto stanovištva EU-a, a u Parlamentu bi bila potrebna apsolutna većina.

Delegiranim se aktom za istarski teran  prihvaća izuzetak od zaštite za vino istog imena iz Slovenije koje je ta zemlja zaštitila oznakom geografskog podrijetla, uz određene uvjete.

Na naljepnicama i oznakama Hrvatska Istra - teran oba će dijela naziva za hrvatsko vino što ga je predložila Europska komisija morati biti u istom vidnom polju, s time da će riječ 'teran' biti ispisana manjim slovima nego prvi dio naziva (Hrvatska Istra).

Text: Hina



Pisane vijesti