Predsjednik Vlade Plenković na sastanku na vrhu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP)

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovat će na sastanku na vrhu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), u utorak, 24. travnja 2018. godine, u Brdu kod Kranja.
 
Na sastanku na vrhu čelnici država ili vlada razgovarat će o proširenju Europske unije, sigurnosti, perspektivi za mlade i digitalnoj preobrazbi društva, što su prioritetna područja slovenskoga predsjedanja SEECP-om.
 
Proces suradnje u jugoistočnoj Europi pokrenut je 1996. godine u Sofiji u cilju jačanja regionalne suradnje, sigurnosti i stabilnosti, a sudionice su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldova, Rumunjska, Srbija, Turska, Slovenija te Kosovo.
 
Hrvatska je predsjedala SEECP-om dva puta, od 2006. – 2007. te od 2016. – 2017. godine. Glavna načela drugog predsjedanja bila su solidarnost,  potpora državama u procesu pristupanja EU, povezanost,  jačanje političkog dijaloga kroz parlamentarnu suradnju te energetska sinergija.
 
Presjedanje Hrvatske SEECP-om završilo je sastancima na najvišoj razini – sastankom ministara vanjskih poslova te sastankom na vrhu predsjednika država i vlada 30. lipnja 2017. godine u Dubrovniku, a predsjedanje je 1. srpnja preuzela Slovenija.
 
 
Program:
9:30                 Doček šefova izaslanstava (Kongresni centar Brdo)
                        Foto prigoda

9:45                 Zajednička fotografija
 
9:50                 Početak sastanka na vrhu
 
                        Foto prigoda na početku sastanka
 
12:00               Završetak sastanka na vrhu
 
13.00               Radni ručak u organizaciji predsjednika Vlade Republike Slovenije
 
14.35               Izjave za medije predsjednika Vlade Andreja Plenkovića
 
 
 

Najave