Predsjednik Vlade Plenković: Nastojat ćemo da se Zakon o obnovi usvoji uz što veći konsenzus

Predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je otvorenost za sve prijedloge i amandmane kad je riječ o Zakonu o obnovi Zagreba, koji će sutra biti predstavljen u Saboru. ''Nastojat ćemo da se idući petak usvoji uz što veći konsenzus'', poručio je.

Premijer Plenković je također, u današnjoj izjavi medijima, rekao da će uoči izvanrednog zasjedanja Sabora malo približiti predstojeće aktivnosti zastupnicima i stranačkim dužnosnicima.

Upitan o imenovanjima dužnosnika u Vladi, kazao je da će o tome odlučiti kada do kraja naprave strukturu državnih tajništava.

U Finsku otišao na sastanak s premijerom i kongres EPP-a

Komentirajući izjavu predsjednika Milanovića da mu je u Kninu najavio svoj posjet Albaniji pred deset svjedoka, Plenković je rekao da predsjednik Republike "očito ima neki problem i svaki put u takvoj situaciji traži slamku spasa". 

Podsjetivši da je Milanović pritom spominjao putovanje u Ameriku bivše predsjednice i "stranački dernek" u Helsinkiju, Plenković je ustvrdio da je u Finsku otišao "na manje od 24 sata, između užeg kabineta i sjednice Vlade u studenome, i to uz najavu na sastanak s finskim premijerom, koji nije član EPP-a, uz press konferenciju s njime, koja i sad stoji na Vladinom webu". 

Potom sam ostao na kongresu EPP-a na kojem sam govorio ne samo kao predsjednik HDZ-a, nego i kao hrvatski premijer zajedno s drugim predsjednicima i premijerima, kazao je Plenković ustvrdivši je kako je korištenje riječi "dernek" neprimjereno i bezobrazno.

"Predlažem mu da se bavi svojim posjetom i to što spominje da mi je rekao s nogu nije notifikacija službenog posjeta niti konzultacija o vanjskopolitičkim temama i nikakvo sukreiranje vanjske politike", rekao je.

"Čovjek kaže - idem kod Edija Rame u Albaniju, njegova prijatelja socijaldemokrata, i ja kažem OK. To ne znači da je tamo išao u državni posjet, službeni ili radni, a može biti i ljetni, prijateljski, gotovo obiteljski susret na kojem nema suradnika, nema protokola, ni medija", rekao je Plenković.
To je njegov problem, neka se njime bavi, a druge pusti na miru, poručio je Plenković.

DORH, USKOK, PNUSKOK rade neovisno, podržavam njihov rad

Vezano uz pisanje tjednika Nacional, na pitanje je li imao SMS korespodenciju s Josipom Rimac, kako se tvrdi u članku, Plenković je potvrdio da mu je slala poruke, ali nije bilo nikakvih usluga.

Također je ustvrdio kako ne zna o kojih se šest ministara radi, koji su navodno bili u kontaktu s Rimac, jer nema uvid u korespodenciju ljudi ni njihove mobitele ni u informacije koje su predmet istrage i ne zna je li to uopće istina.

Na pitanje zabrinjava li ga što se to "proširilo po ministarstvima", Plenković je rekao kako DORH, USKOK, PNUSKOK rade neovisno, a on podržava njihov rad.

"Neka sve istraže temeljito i tko bude proglašen odgovornim odgovarat će za učinjeno, a mi ćemo povući političke poteze. Detalja o tome nemam, osim ovoga što izlazi u medije vrlo sustavno i sočno", dodao je premijer. 

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković