Predsjednik Vlade Plenković: Niti mene ni Vladu efemerna pitanja neće odvratiti od bitnoga, a to je gospodarski razvoj

Slika /Vijesti/2017/03 ožujak/14 ožujka/DSC_2309.JPG

Po završetku konferencije „Hrvatska – zemlja poželjna za poslovanje?“, predsjednik Vlade Andrej Plenković odgovarao je na pitanja novinara o aktualnim temama.

Predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo sudjelovanjem na današnjoj konferenciji, kazavši da Vlada može pomoći Hrvatskoj da bude poželjna zemlja za poslovanje. Ponovio je da je Hrvatska ostvarila strateške nacionalne zadaće članstvom u Europskoj Uniji i NATO-u te je stabilna i sigurna zemlja koja je prihvatila pravne stečevine Europske unije. „Sada moramo raditi na pouzdanom pravnom okviru koji je izrazito bitan za sve ulagače, na mjerama za gospodarski rast i zapošljavanje te na društvenoj pravednosti i solidarnosti“, naglasio je.
 
Podsjetio je na povoljne makroekonomske pokazatelje u Hrvatskoj, ocijenivši dobrim signalom to što su tri vodeće svjetske rejting agencije poboljšale izglede za hrvatski kreditni rejting. Naglasio je da je sve to poticaj Vladi za nastavak strukturnih reformi, od reforme državne uprave, jačanja pravosuđa, preko reformi u mirovinskom sustavu i zdravstvenom sustavu do transparentnih javnih nabava.
 
Izvijestio je da se u svim resorima intenzivno radi na Nacionalnom programu reformi, koji se priprema i u kontekstu ciklusa Europskog semestra, izrazivši uvjerenje da će Hrvatska uskoro dobiti i naznake izlaska iz procedure prekomjernog proračunskog deficita od strane Europske komisije. „Na tim dobrim signalima očekujemo od naših gospodarstvenika, poduzetnika, obrtnika i izvoznika te svih koji imaju ideju i poslovni plan veliki doprinos rastu proizvodnje i konkurentnosti njihovih proizvoda i usluga te jačanju Hrvatske u cjelini“, istaknuo je.
 
Upitan o navodnoj ostavci potpredsjednika Vlade i ministra uprave Ivana Kovačića, predsjednik Vlade potvrdio je da je suradnja u koaliciji dobra, poručivši da potpredsjednik Vlade i ministar uprave ima glavnu zadaću baviti se reformom državne uprave, kako bi ona bila učinkovita, s ciljem da njezin rad što manje košta i da se vrednuju oni koji dobro rade. „Niti mene, niti moju Vladu efemerna pitanja neće odvratiti od bitnoga, a to je gospodarski rast i razvoj. Niti je ministar Kovačić nudio ostavku niti je to bila tema“, naglasio je.
 
Na pitanje o odgovornosti ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda u postupku raspoređivanja Vesne Nađ na službeničko mjesto, predsjednik Vlade podsjetio je da su to pitanja ostala od prošle Vlade.  „Ako su se sukladno zakonu dva ministarstva dogovorila o premještaju jedne državne službenice to je za mene sasvim u redu“, rekao je.  
 
Osvrnuo se i na dolazak tima predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera u Zagreb, pojasnivši da se radi o timu na tehničkoj razini koji se sastaje s nižim razinama u Vladi. „Ono o čemu razgovaram s predsjednikom Junckerom i povjerenicima odnosi se na pozitivne reforme koje poduzimamo, a smisao posjeta je da se vidi u kojem smjeru idu naše zadaće i ciljevi koje ćemo postaviti u Nacionalnom  programu reformi“, istaknuo je.
 
Ovom prigodom predsjednik Vlade najoštrije je osudio huliganizam, istaknuvši da nasilju, divljaštvu i huliganizmu nema mjesta na hrvatskim sportskim terenima. Naglasio je da je upravo sigurnost bila razlog njegovog susreta s čelnicima Hrvatskog nogometnog saveza. „Moramo kao društvo i kao Vlada učiniti sve kako bismo kreirali pozitivnu atmosferu“, dodao je. Podsjetio je da se sastao i s predstavnicima Hrvatskog olimpijskog odbora, kao i da se susreće s nizom predstavnika hrvatskih sportskih saveza.
 
Istaknuo je da sport mora biti nešto dobro u hrvatskome društvu jer je njegov smisao kolektivni duh, solidarnost, fair play, poštenje, kao i priprema za normalan život na tržištu rada, a ne divljaštvo i incidenti. „To nije imidž Hrvatske koju želim i moja Vlada će učiniti sve to iskorijenimo“, naglasio je. Dodao je da Hrvatska ima zakonodavni okvir koji je već nastojao to pitanje tretirati, ali da će se razmisliti i o nekim novim definicijama eventualnih kaznenih djela. 
 
Što se tiče Zakona o sportu, predsjednik Vlade je rekao da je državna tajnica Središnjeg ureda za šport Janica Kostelić poslala dopise sportskim savezima s uputama na koji način trebaju biti organizirani te da se Zakon koji imamo mora provoditi. Podsjetivši da su rezultati na Olimpijskim igrama bili bolji nego ikad, naglasio je da se hrvatski sport mora poticati te mu se mora osigurati kvalitetnije financiranje kako bi mladi sportaši Hrvatske i dalje donosili pozitivne vijesti s međunarodnih natjecanja.
 

Pisane vijesti | Govori i izjave | Andrej Plenković