Predsjednik Vlade Plenković o cijeni plina: Vodit ćemo se zaštitom hrvatskih građana i potrošača

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković posjetio je Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu gdje se sastao s dekanom prof. dr. sc. Nevenom Vrčekom. Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima FOI-a u korištenju sredstava Europske unije za razvoj kampusa.

“Zadužio sam ministricu Žalac i ministra Barišića da vide koje pretpostavke moramo ispuniti kako bi FOI mogao aplicirati za sredstva te i dalje razvijati Varaždin kao sveučilišni grad na sjeveru Hrvatske”, istaknuo je predsjednik Vlade.
 
Upitan o mogućem poskupljenju cijene plina, predsjednik Vlade Plenković kazao je da će sutra održati konzultacije s kolegama iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike na temu plina te podsjetio da je Hrvatski sabor prije nekoliko dana usvojio Zakon o tržištu plina. “Razgovarat ćemo o svim temama i nakon toga, kada se pripreme odluke, o svemu ćemo izvijestiti javnost. Vodit ćemo se zaštitom hrvatskih građana i potrošača”, istaknuo je predsjednik Vlade.
 
U vezi s problemom naknade za obnovljive izvore energije, predsjednik Vlade Plenković je rekao: “Nosimo se s problemom od pretprethodne Vlade. Porezna reforma imala je pozitivan učinak na smanjenje računa za struju, a hoće li naknada donekle to smanjenje učiniti malo manjim nego što je trebalo biti, to ćemo vidjeti. U svakom slučaju ne želimo ništa na teret naših građana i korisnika”, naglasio je.
 
Komentirajući dogovor predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova o rafineriji nafte u Bosanskome Brodu, predsjednik Vlade kazao je da su dobrodošli “svi razgovori koji idu za tim da Rusija utječe na vlasnike rafinerije u Bosanskome Brodu, koji mogu pridonijeti tome da se smanji zagađenje i na taj način učini zdravijim i normalnijim život svih naših sugrađana u Slavonskome Brodu. Osobno sam s ministrom Dobrovićem bio tamo prije nekoliko tjedana. Razgovarali smo i radimo pritisak i bilateralnim putem i preko europskih institucija, a dobro je koristiti i ovaj kanal koji ide direktno s predstavnicima Ruske Federacije.“ 

Pisane vijesti