​Predsjednik Vlade Plenković sa šefom Delegacije EU u BiH Wigemarkom

Slika /Vijesti/2017/02 veljača/20 veljače/DSC_1037.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se danas u Banskim dvorima sa šefom Delegacije Europske unije i posebnim predstavnikom Europske unije u Bosni i Hercegovini Larsom-Gunnarom Wigemarkom.
 

Razgovarali su o situaciji u Bosni i Hercegovini, osobito o procesu približavanja Bosne i Hercegovine u Europsku uniju. Predsjednik Vlade Plenković ponovio je da Hrvatska snažno podupire suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, te njezinu stabilnost i demokratsku funkcionalnost koja jamči ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i svih građana. 

Hrvatska je pouzdan partner i zagovornik Bosne i Hercegovine, istaknuo je predsjednik Vlade.

Izrazio je spremnost Hrvatske da politički, tehnički i stručno pomogne Bosni i Hercegovini u jačanju administrativnih kapaciteta u procesu europskih integracija, a  priprema se i održavanje zajedničke sjednice dviju vlada.

Šef Delegacije EU i posebni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini  Wigemark naglasio je važnu ulogu Republike Hrvatske na europskome putu Bosne i Hercegovine te značaj svježih hrvatskih iskustava u tome procesu. Osobito važnima za političku budućnost Bosne i Hercegovine Wigemark smatra izmjenu izbornoga zakona te nastavak gospodarskih i socijalnih reformi.

Razgovaralo se i o prekograničnoj suradnji te projektima za koje je odobreno sufinanciranje, a provode se u suradnji s Republikom Hrvatskom, posebno u području prometa.

Pisane vijesti | Andrej Plenković