Predsjednik Vlade Plenković: Pelješki most ključan je za kvalitetno povezivanje juga Hrvatske s ostatkom zemlje

  • Slika /Vijesti/2017/07 srpanj/1 srpnja/Sastanak s gradonacelnikom i zupanom/IMG_8750.JPG

Nakon otvorenja Dubrovnik Foruma 2017, predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je radne sastanke s gradonačelnikom Grada Dubrovnika Matom Frankovićem i županom Dubrovačko-neretvanske županije Nikolom Dobroslavićem na temu aktualne situacije u Gradu i Županiji.

Gradonačelnik Franković i župan Dobroslavić upoznali su predsjednika Vlade s ključnim gospodarskim, razvojnim, prometnim i turističkim temama i projektima koji su relevantni za jug Hrvatske.
 
"Vlada Republike Hrvatske ima poseban afinitet prema ovoj županiji s obzirom na njezinu slabiju prometnu povezanost", rekao je Plenković, podsjetivši da su gradonačelnik i župan, kao i drugi dužnosnici s tog područja, godinama jasno artikulirali potrebu izgradnje Pelješkoga mosta.
 
"Zajedno smo došli u fazu kada su sredstva odobrena i projekt će se realizirati sljedećih godina, što smatramo ključnim za kvalitetno povezivanje juga Hrvatske s ostatkom zemlje", istaknuo je Plenković.
 
Osvrnuvši se na turističku sezonu, Plenković je kazao da su podaci o povećanom broju turista i noćenja vrlo ohrabrujući, i na razini cijele Hrvatske, i u Dubrovniku.
 
"Imamo velika očekivanja od još jedne turističke sezone", naglasio je Plenković te iskazao razumijevanje problema do kojih dolazi zbog velikog broja turista s kruzera, koji mora biti u određenim okvirima onoga što grad može apsorbirati s obzirom na UNESCO-ovu baštinu, što zahtijeva uređeniji protok gostiju.
 
Plenković je istaknuo važnost daljnjeg razvoja Grada i Županije kao sveučilišnog središta, što će privući brojne mlade ljude u Dubrovnik.
 
“Važno je razvijati jadransku i mediteransku dimenziju europske politike na baštini i tradiciji Dubrovačke Republike”, kazao je premijer Plenković.
 
Odgovarajući na novinarsko pitanje o nedostatku radne snage u turizmu, predsjednik Vlade izrazio je mišljenje kako je taj problem jedinstven za cijelu hrvatsku obalu, osobito u vrijeme turističke sezone u Hrvatskoj, a na iste upite nailazi se i u sektoru građevinarstva. Naveo je kako je u Hrvatskoj zabilježen jak pad nezaposlenosti i porast zaposlenosti, no još uvijek nedovoljno u pojedinim zanimanjima.
 
“Hrvatska je ove godine povećala kvote za uvoz stranih radnika za određena zanimanja”, podsjetio je Plenković, izrazivši mišljenje kako će se postojeća odluka morati revidirati zbog deficitarnosti u pojedinim zanimanjima. Dodao je da očekuje i kvalitetniji priljev radne snage zahvaljujući mogućnosti slobodnog kretanja radnika unutar EU, dok će za neka zanimanja veći interes prevladavati možda u nekim susjednim zemljama.
 
“To je vrlo zahtjevno pitanje, osobito u ugostiteljstvu, građevinarstvu i turizmu, na koje će Vlada odgovarati sukladno realnim potrebama na tržištu rada”, utvrdio je Plenković.
 
Na novinarsko pitanje o projektu Golf na Srđu, predsjednik Vlade je podsjetio da su to odluke koje se donose na razini županije te da je u interesu Vlade da ne dolazi do situacija kojima bi se stvorio veći broj slučaja sporova između stranih ulagača i hrvatske države.

“Moramo imati stabilnost ulagačke klime u Hrvatskoj, a o ovom projektu razgovarat će se s novoizabranim tijelima, uz odgovarajuće odluke nadležnih ministarstava”, zaključno je kazao predsjednik Vlade.

Pisane vijesti | Andrej Plenković