Predsjednik Vlade Plenković: Podravka je strateška kompanija. Želimo njen daljini razvoj i važnu ulogu na tržištu

Slika /Vijesti/2017/05 svibanj/16 svibnja/KC_Belupo izjava.jpg

Nakon svečanog otvorenja Belupovih novih tvornica lijekova, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u izjavi za medije istaknuo je da je Uprava Belupa na vrijeme prepoznala da za kvalitetan rad i konkurenciju na tržištu farmaceutske industrije trebaju nova ulaganja. 

 

Najvažnijim je ocijenio to što će ova investicija, od gotovo 70 milijuna eura, generirati nova radna mjesta.
 
„To je sjajna investicija za sjever Hrvatske, velika, bitna i nova šansa za Koprivničko-Križevačku županiju i za sve one koji su naslonjeni na aktivnosti Podravke i Belupa“, kazao je.
 
Ustvrdio je da je Podravka već sama po sebi strateška kompanija, odgovarajući na pitanje planira li Vlada vratiti Podravku na popis strateških tvrtki. „Država ima u njoj određeni broj dionica i na Podravku gledamo s respektom. Želimo njen daljnji razvoj i važnu ulogu na domaćem i izvoznim tržištima“, kazao je.
 
„Nitko od nas tko nema detaljan uvid u Agrokorove financijske knjige ne može donositi apriorne sudove“, kazao je premijer Plenković, odgovarajući na pitanje o mogućim financijskim  nepravilnostima u izvješćima Agrokora.
 
Dodao je da će revizija pregledati knjige, a nakon toga će se detaljnije vidjeti o čemu se radi. Podsjetio je da je Zakon o izvanrednoj upravi omogućio isplatu plaća i dobavljača te normalno funkcioniranje kompanije, ali i spriječio scenarij u kojem bi kompanije unutar koncerna otišle u stečaj.
 
„Formirali smo svojevrsni zid, napravili mirovanje na stare tražbine, došla je nova likvidnost, kompanija generira prihode, dostavljači dostavljaju robu, koja se uredno isplaćuje. Prema tome, vodimo proces na smiren i staložen način i dajemo izvanrednoj upravi vremena za ozbiljno poslovno i financijsko restrukturiranje koje će trajati najmanje godinu dana“, rekao je Plenković.
 
Naglasio je da je Vladin prioritet stabilnost gospodarskog i financijskog sustava i očuvanje radnih mjesta, ne samo zaposlenika u Agrokoru nego i gotovo 200 tisuća ljudi koji su vezani za njegovo poslovanje. Ponovio je da su pred Vladom bila tri scenarija.
 
„Imali smo mogućnost ne raditi ništa, reći da je to privatna kompanija i vidjeti što će biti. Druga je bila ići za potezom nacionalizacije, čime bismo preuzeli dugove kompanije na teret državnog proračuna. To je suprotno cilju kojeg imamo, odnosno smanjivanju proračunskog manjka i javnoga duga. Izabrali smo ovaj srednji put, na Ustavan i zakonit način, oko kojeg su se okupili svi relevantni za ovaj projekt. Podsjećam da nije bilo privole kompanije, teško da bi se Zakon aktivirao“, rekao je Plenković.
 
Dodao je da mu je žao što oporba, iako je imala prigodu, nije stala iza tog procesa.
 
Osvrnuvši se i na zastoj u procesu mirenja sindikata javnih službenika i Vlade, Plenković je istaknuo da je ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić ovlašten za razgovore s predstavnicima sindikata javnih službenika te da će se taj proces nastaviti. Smatra da je ovo bio sastanak na kojem su identificirana početna polazišta, a da će se razgovori voditi u kontinuitetu.
 
„Želimo aktivan socijalni dijalog, od samog početka rada ove Vlade“, kazao je.
 
Naveo je kako je i ovo pitanje jedno od brojnih rezidualnih pitanja na dnevnom redu Vlade te ustvrdio da je ministar Ćorić uspostavio odličan dijalog s čelnicima brojnih sindikata.
Upitan o mogućim partnerima, ukoliko bi došlo do prijevremenih parlamentarnih izbora, predsjednik Vlade kazao je da razgovara s brojnim parlamentarnim strankama, ali i poručio da bi se trenutno svi trebali koncentrirati na lokalne izbore i teme koje su relevantne za hrvatske županije, gradove i općine.
 
„Razgovaram s brojnim parlamentarnim strankama. Poruka koju šaljem kontinuirano je poruka gospodarskog rasta, razvoja društvene solidarnosti i pravne sigurnosti te političke stabilnosti“, naglasio je.
 
Poručio je da svi oni koji žele da Hrvatska nastavi putem političke stabilnosti, imaju prigodu za to.
 
,,Ukoliko dođe do  situacije da se postigne dogovor o izlasku na prijevremene parlamentarne izbore, HDZ je na njih pripravan i mi ćemo ponovno na njima pobijediti, u to sam uvjeren. Zato je na drugim akterima da promisle koji scenarij žele i što je dobro za Hrvatsku i hrvatske ljude, vodeći računa o nizu gospodarskih, socijalnih, pa i sigurnosnih tema s kojima smo suočeni“, poručio je Plenković. 

Foto: Hina

Pisane vijesti