Predsjednik Vlade: Novi ministri nakon 2. kruga lokalnih izbora. Na zastupnicima je odluka - stabilnost ili izbori

Slika /Vijesti/2017/05 svibanj/17 svibnja/A sada Vlada.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković gostovao je jutros u emisiji Hrvatskoga radija „A sada Vlada“ te se osvrnuo na aktualne političke teme.

Govoreći o političkom razlazu s Mostom, premijer Plenković istaknuo je da javnost mora znati kako je za taj razlaz odgovoran onaj partner, koji je na javnoj sjednici Vlade digao ruke protiv kolege, s kojim sjedi u Vladi već 16 mjeseci.
 
,,Duže su bili, dakle, u Vladi s kolegom dr. sc. Zdravkom Marićem, nego ja s njima. To je jako važan detalj. Oni su, ako se sjećate, sličnu vježbu prošli s inicijativom oporbe o opozivu ministra Barišića. Tada smo našli modus da članovi Mosta u Vladi ne budu protiv Barišića, a u Saboru su pak njihovi zastupnici ostali suzdržani'', podsjetio je Plenković.
 
Dodao je kako je sada izgleda da je Most odlučio ići sa SDP-om te je za razlaz MOST-a i HDZ-a, odgovornost jedino i isključivo na političkom odabiru MOST-a.
 
,,Da sam napravio drukčije, bio bih loš premijer, loš upravitelj, loš menadžer, loš čovjek u krajnjoj liniji - jer ne bih branio svog ministra financija u trenutku kad zemlja konsolidira svoje financije'', poručio je Plenković.
 
Premijer Plenković je podsjetio kako je ministra financija Marića u Saboru branio od opoziva u Saboru u trenutku kada zemlja konsolidira svoje javne financije, kada raste BDP svako tromjesečje, smanjuje se javni dug, kada je proračunski manjak najmanji od 2002., kada rastu industrijska proizvodnja, potrošnja i izvoz, smanjuje se nezaposlenost na ispod 200.000 ljudi te raste zaposlenost.
 
,,Zašto bih ja rušio ministra koji svojim radom sadržajno i kvalitetno pridonosi tim rezultatima, pogotovo ne radi nekakvih konfabuliranih te a priori amalgamiranih teza oporbe koje su sve bile poluprazne'', drži Plenković.
 
Komentirajući izjave potpredsjednika Vlade Davora Stiera, premijer Plenković rekao je kako je Davor njegov prijatelj, s kojim je zajedno došao iz Bruxellesa, sa željom da pomognu HDZ-u u trenucima kada je imao jedva 20 posto potpore.
 
,,Krenuli smo u kampanju, podigli stranku, pobijedili na izborima 11. rujna. On je potpredsjednik Vlade, ministar vanjskih i europskih poslova te politički tajnik HDZ-a. HDZ je demokratska stranka u kojoj gajimo dijalog i raspravu o različitim temama'', kazao je Plenković.
 
Pojasnivši kako je točno da je Stier gradio koaliciju s Mostom, Plenković je kazao kako je ipak tu koaliciju najviše gradio on sam.
,,Osobno sam stranačkim tijelima predložio da idemo s Mostom. Nakon njihovog pridruživanja SDP-u, imam čistu situaciju da rekonfiguriram parlamentarnu većinu, za što sam, ne zaboravimo, dobio i jednoglasnu podršku na Predsjedništvu HDZ-a'', poručio je Plenković.
 
Istaknuo je kako je prva odluka Predsjedništva puna potpora rastanku s Mostom, druga su razgovori s političkim strankama o novoj većini radi održanja političke stabilnosti zemlje i nastavka realizacije Vladina programa i pozitivnih trendova, dok je treća mogućnost održavanja prijevremenih izbora.
 
,,Novi ministri bit će predstavljeni u Hrvatskom saboru nakon drugog kruga lokalnih izbora. Na saborskim je zastupnicima odluka jesu li za političku stabilnost ili za nove parlamentarne izbore. Dogovorit ćemo popunjavanje ministarskih mjesta kao plod razgovora s budućim partnerima u rekonfiguriranoj parlamentarnoj većini'', najavio je Plenković, pojasnivši da bi Vlada mogla funkcionirati i s manje ministara i ministarstva.
 
Poručio je kako svi zastupnici u Hrvatskom saboru imaju vrlo jednostavnu opciju - ili da kažu da žele političku stabilnost u zemlji i nastavak reformi ili još jednom ići u izbore u kojima će ponovno pobijediti HDZ, a ti izbori će koštati proračun otprilike 120 milijuna kuna.
 
,,Meni je kao lideru stranke koja će dobiti lokalne izbore, koja je dobila parlamentarne izbore, koja ima najveći rejting i koja će ponovno biti relativni pobjednik, sasvim svejedno. Kao predsjednik Vlade odgovoran sam za funkcioniranje države i da rješavam sigurnosne probleme, gužve na granicama radi revidiranog Schengenskog zakonika, gospodarsko-socijalne probleme, krizu u Agrokoru i druge'', upozorio je Plenković.
 
Komentirajući situaciju u Agrokoru, premijer Plenković napomenuo je kako zaista nema saznanja putem kojeg posrednika, na čiji poticaj i zašto je g. Božo Petrov - u to vrijeme kao predsjednik Sabora - dolazio u kontakte s g. Ivicom Todorićem. 
 
,,To neka on objašnjava, to je na njemu. Ono jedino što znam i što je istina - u Banskim dvorima su održana dva sastanka s g. Todorićem. Na jednom od sastanaka je bio g. Petrov, na drugom nije. Na ta smo dva sastanka razgovarali o situaciji u Agrokoru'', naveo je.
 
Naglasio je kako su za krizu u Agrokoru, veliku zaduženost te praktički dovođenja kompanije u stečaj, odgovorni vlasnik i dotadašnja uprava.
 
Podsjetivši kako Vlada nije htjela teret krize u Agrokoru prebaciti na leđa hrvatske države i poreznih obveznika, premijer Plenković utvrdio je da je Vlada kako bi se spasile tisuće radnih mjesta, vrlo tiho i stručno pripremila Zakon o izvanrednoj upravi u tvrtkama o sistemskog značaja.
 
,,Ni stečaj ni nacionalizacija nisu mogli biti naša opcija. Moja politika je krajnje odgovorna prema hrvatskog financijskom i gospodarskom sustavu'', rekao je Plenković.
 
Odbacivši netočnu tezu da on ili Vlada štiti bilo čiji kriminal ili obitelj Todorić, premijer Plenković kazao je da je Hrvatska dosegla standard u kojima se zna što radi izvršna, zakonodavna i sudska vlast, ili DORH, Policija i USKOK.
 
,,Dakle, ja ne utječem, niti bilo tko u Vladi, na dinamiku i način rada tih tijela. Ako vam DORH dođe i zatraži sredstva za ovaj očito kompleksan slučaj, normalno je da ćemo za takvu situaciju raspodijeliti novac iz proračuna da bi im se olakšao posao. Nama je u interesu da se sve istraži, ali bez pritiska i tu je ta razlika između nas i nekih drugih koji misle da je politika instrument pritiska na pravosuđe. To kod mene ne prolazi'', zaključio je Plenković.

Pisane vijesti | Andrej Plenković