Predsjednik Vlade Plenković: Podržat ćemo sve projekte važne za daljnji razvoj Rijeke i Primorsko-goranske županije

  • Slika /Vijesti/2017/07 srpanj/5 srpnja/slubeni-posjet-predsjednika-vlade-andreja-plenkovia-primorsko-goranskoj-upaniji-572017_35345372530_o.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se danas u Rijeci sa županom Primorsko-goranske županije Zlatkom Komadinom, a potom s gradonačelnikom Rijeke Vojkom Obersnelom. 

Uz predsjednika Vlade bila je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić te ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da se teme o kojima su danas razgovarali odnose na sinergiju rada Vlade i Primorsko-goranske županije, odnosno Grada Rijeke, na projektima koji su važni za njihov daljnji razvoj.

Izrazio je snažnu podršku projektu „Europske prijestolnice kulture 2020.“, a dogovoren je i skori zajednički sastanak o toj temi svih koji aktivno sudjeluju u njegovoj realizaciji kako bi dogovorili daljnju dinamiku zajedničkih aktivnosti. Ocijenio je da su takve prigode izuzetna prilika za razvoj grada i cijele županije, u smislu rješavanja određenih infrastrukturnih pitanja te izrade kvalitetnog programa koji će Hrvatsku predstaviti na visokoj razini europske kulture.

„Vlada će ovaj projekt podržati. Za Hrvatsku je to izuzetna čast i naš zajednički rad i pristup bit će jednako prioritetan za Vladu kao što je i za Rijeku“, istaknuo je predsjednik Vlade.

Bilo je riječi i o problematici izgradnje ceste D-403, koja također spada u važne projekte za daljnji razvoj konkurentnosti riječke luke, a ministar Butković pomagat će razvoju svih prometnih projekata u Primorsko-goranskoj županiji.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel informirao je predsjednika Vlade i o velikom projektu u području vodnoga gospodarstva, vrijednog 1,7 milijardi kuna, koji će uskoro biti spreman za aplikaciju prema Europskoj komisiji. Predsjednik Vlade istaknuo je da će Vlada podržati taj projekt te da će se njegovom realizacijom riješiti brojna pitanja koja su relevantna za sve Riječane.

„Vlada će podržavati projekte za razvoj grada i očekujem redoviti dijalog i kvalitetnu suradnju koja će u konačnici biti na dobrobit svih žitelja Rijeke“, poručio je predsjednik Vlade.

Novinare je zanimalo zašto se donosi zakon prema kojem lokalni čelnici više neće „padati“ ako se ne izglasa lokalni proračun, a predsjednik Vlade poručio je da je cilj toga zakona stabilnost. „Naše je čvrsto uvjerenje da građani svojom voljom na slobodnim izborima jednom u četiri godine trebaju izabrati čelnike na razini lokalne i područne samouprave“, naglasio je predsjednik Vlade.

Napomenuo je da će novi zakon ostaviti mogućnost prestanka mandata i ranije, ukoliko dođe do izuzetno nezakonitih ponašanja ili bilo čega drugoga što bi bilo izvan zakonskih okvira.

Međutim, pojasnio je kako zlorabljenje instituta rušenja lokalnih proračuna, u situacijama kada je većina u vijeću drugačija od političke pripadnosti načelnika, gradonačelnika ili župana, nije baš uvijek bila utemeljena na drukčijim razvojnim prioritetima u sadržajnom smislu, koji se onda reflektiraju u proračunskim stavkama.

„Ideja je da se ne zlorabi taj institut i da se ne dovodimo u izvanredne situacije, od Vlade koja onda mora imenovati povjerenike pa do izvanrednih izbora koji u biti opterećuju ljude u tim sredinama“, istaknuo je predsjednik Vlade te dodao kako to može biti vrlo operativan instrument za poruku političke stabilnosti koje hrvatsko društvo i država zavrjeđuje. 

Pisane vijesti | Andrej Plenković