Predsjednik Vlade Plenković predstavnicima Diplomatskog zbora: Vodimo odgovornu i uključivu politiku

  • Slika /Vijesti/2020/08 Kolovoz/26 kolovoz/HN20200826696471.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković organizirao je danas u Banskim dvorima primanje na kojem su bili članice i članovi Vlade i predstavnici Diplomatskog zbora akreditiranih u Republici Hrvatskoj.

U svom govoru, premijer Plenković je kazao da se ova politička godina odvija u vrlo specifičnom kontekstu za svijet, Europu, ali i za Hrvatsku zbog pandemije Covida 19 koja je  bitno izmijenila rad i aktivnosti vlada diljem svijeta. 
 
"Do sada smo se nosili kvalitetno s tim izazovima, osobito u prvim najtežim mjesecima. Išli smo u pravodobno zatvaranje, a potom u postupno i pravodobno otvaranje koje nam je omogućilo solidan rezultat ove turističke sezone", podsjetio je Plenković, dodavši da je turizam jedna od onih grana gospodarstva koja značajno utječe na hrvatski BDP. 
 
Premijer je rekao da Hrvatska, kao i mnoge druge zemlje proteklih dana bilježi povećan broj zaraženih. "Ukupni brojevi, koji jesu zabrinjavajući, bitno su drukčiji od kliničke slike onih koji su zaraženi", dodao je. 
 
Poručio je da će Stožer civilne zaštite i zdravstvene službe raditi na tome da se smanji broj zaraženih, osobito uoči početka školske i akademske godine što je Hrvatskoj, ali i njezinim susjednim zemljama izrazito važno.
 
Predsjednik Vlade podsjetio je prisutne da nakon izbora u srpnju parlamentarnu većinu čine HDZ, kao najjača stranka, zastupnici nacionalnih manjima i nekoliko liberalnih stranaka. 
 
Želimo život naših sugrađana iz nacionalnih manjina učiniti još boljim
 
"Upravo tako pozicionirana suradnja omogućuje nam da vodimo politiku koja je odgovorna, uključiva, koja radi za tim da imamo tolerantno društvo gdje predstavnici nacionalnih manjina ne samo da su adekvatno zastupljeni u Hrvatskom saboru, nego participirajući u vlasti dodatno mogu realizirani one prioritete koje će život naših sugrađana iz nacionalnih manjina učiniti još boljim", poručio je Plenković. 
 
Ta poruka, istaknuo je premijer, nije samo poruka unutar Hrvatske, već i zemljama u okruženju, osobito na jugoistoku Europe jer ovo je model i način rada za koji smatramo da najbolje reflektira univerzalne i europske vrijednosti koje hrvatska Vlada dijeli. 
 
U tom kontekstu, predsjednik Vlade izdvojio je obilježavanje 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, kada smo se prisjetili, naglasio je, da je Domovinski rat temelj moderne Hrvatske, hrvatske slobode, demokracije, samostalnosti i teritorijalne cjelovitosti.  
 
"Prisjetili smo se i svih žrtava koje su dane za hrvatsku slobodu. Izrazili smo pijetet i prema žrtvama srpske i drugih nacionalnosti u Domovinskom ratu", kazao je. U tom kontekstu, premijer je istaknuo izrazitom važnima poruke koje su jučer na komemoraciji srpskim civilnim žrtvama rata u Gruborima poslali potpredsjednici Medved i Milošević. 
 
"Na tom tragu vodit ćemo aktivnu politiku, politiku koja će gledati prema budućnosti, a imati i pravedan i istinit pogled prema našoj recentnoj povijesti jer samo na taj način kao cijelo društvo možemo homogeno ići prema naprijed i raditi na oporavku hrvatskog gospodarstva", poručio je. 
 
Kvalitetan odgovor zemalja EU na korana krizu
 
Predsjednik Vlade podsjetio je i na odluke Europskog vijeća održanog u srpnju. Smatra da je zajednički odgovor članica Europske unije na krizu izazvanu koronavirusom izrazito dobar i kvalitetan. Kazao je da će novi Višegodišnji proračun i instrument "EU iduće generacije" omogućiti da se brzo angažiraju sredstva za kvalitetan gospodarski oporavak svih zemalja članica. 
 
Naglasio je da će Vlada prionuti izradi odgovarajućeg plana kako bi Hrvatska u narednim  godinama apsorbirala sredstva koja su joj na raspolaganju, a riječ je o više od 22 milijarde eura, koja će se, rekao je premijer, iskoristiti kao poluga za ekonomski rast. 
 
"Očekujem da ćete i vi koji pratite zbivanja u Hrvatskoj i koji ste ovdje kako bismo unaprijedili odnose s vašim zemljama i narodima, kao i međunarodnim organizacijama koje predstavljate, prepoznati smjer i napore naše Vlade. Želim da u narednim godinama komunikacija bude intenzivna, otvorena i da uz jačanje gospodarstva, izgradnju tolerantnog društva, rješavanje otvorenih pitanja sa susjedima, ojačamo odnose između Hrvatske i vaših država", poručio je premijer Plenković. Pisane vijesti | Andrej Plenković