Predsjednik Vlade Plenković primio predsjednika Europske investicijske banke

  • Slika /Vijesti/2019/09 rujan/09 rujna/Foto-3.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima predsjednika Europske investicijske banke (EIB) Wernera Hoyera. Uz predsjednika Vlade bio je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić. 

Predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s Europskom investicijskom bankom (EIB), koja je u prvih devet mjeseci 2019. podržala projekte u Republici Hrvatskoj u vrijednosti od 342,5 milijuna eura te je uložila 212,2 milijuna eura u hrvatska mala i srednja poduzeća.
 
Predsjednik EIB-a Hoyer rekao je da će EIB nastaviti Hrvatskoj pružati konkretnu i projektnu podršku te će u suradnji s hrvatskom Vladom i poslovnom zajednicom raditi na snaženju održivog rasta i zapošljavanja u zemlji. 
 
Hoyer je istaknuo i suradnju s KBC-om Rijeka, kao jednim od vodećih projekata Europske investicijske banke u Hrvatskoj. Kazao je da će tehnička savjetodavna pomoć EIB-a za pripremu složene projektne dokumentacije i 50 milijuna eura zajma dovesti do poboljšanja Kliničkog centra i Sveučilišne bolnice, što će omogućiti bolju zdravstvenu zaštitu za oko 600.000 građana koji gravitiraju riječkoj bolnici.
 
Predsjednik Vlade Plenković naglasio je da suradnja s EIB-om ima dugotrajan pozitivan učinak na hrvatsko gospodarstvo jer potiče rast malih i srednjih poduzeća, rast izvoza, razvoj novih proizvoda i tehnologija kao i poboljšanje infrastrukture. Pritom je naveo da je suradnja EIB-a i Hrvatske banke za obnovu i razvoj kao najvažnijeg lokalnog partnera značajno pridonijela rastućim ekonomskim potrebama kroz ukupno 3 milijarde eura zajma EIB-a HBOR-u od 2001. godine. Dodao je da je EIB u Hrvatskoj ukupno za financiranje projekata odobrio preko 6 milijardi eura.
 
Plenković i Hoyer razgovarali su i o pozitivnim gospodarskim trendovima Hrvatske u pogledu daljnjeg rasta BDP-a, stabilnosti javnih financija i ostvarivanju proračunskog suficita, kao i vraćanju kreditnog rejtinga na investicijsku razinu (prema ocjenama kreditnih agencija Standard & Poor’s i Fitch).
 
Predsjednik Vlade izvijestio je i o prioritetima nadolazećeg predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine.

Pisane vijesti | Andrej Plenković