Predsjednik Vlade Plenković: Radimo na finalizaciji interpretativne izjave, Istanbulska konvencija bit će na Vladi

Slika /Vijesti/2018/03 ožujak/20 ožujka/izjava pvrh web.jpg

U povodu proširenja aktivnosti kompanije Ericsson Nikola Tesla u području istraživanja i razvoja te predstavljanja novih tehnologija, predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na prezentaciji aktivnosti pod nazivom "Usmjereni na budućnost".

U izjavi za medije, predsjednik Vlade Plenković zahvalio je predsjednici Gordani Kovačević i svim djelatnicima kompanije Ericsson Nikola Tesla na ovom važnom događaju na kojem su predstavljene mogućnosti pete generacije, što je ocijenio velikim skokom u transformaciji tehnologija u razvoju gospodarstva i društva na globalnoj razini.
 
Naglasio je da Ericsson Nikola Tesla, uz desetljeća iskustva u Hrvatskoj i s partnerima iz Švedske, predstavlja samo srce ICT sektora u Hrvatskoj.
 
"Pozdravljamo inicijative poput ovog znanstveno-istraživačkoga centra koji je već praktički krenuo u Osijeku i koji se uklapa u Vladin "Projekt Slavonija, Baranja i Srijem" gdje želimo ne samo korištenje nacionalnih sredstava u partnerstvu s lokalnim i regionalnim vlastima, nego i korištenjem europskih sredstava te privlačenjem investicija privatnoga sektora omogućiti gospodarski rast i razvoj, ostanak naših ljudi, zapošljavanje i zasnivanje obitelji što će pridonijeti demografskoj revitalizaciji Slavonije", istaknuo je predsjednik Vlade.
 
Predsjednik Vlade istaknuo je da je riječ o projektu koji je izvrstan primjer suradnje vlasti i akademske i poslovne zajednice, dodavši da je upravo to model po kojem su najrazvijenije europske zemlje stvorile gospodarski rast i razvoj.
 
Upitan hoće li Istanbulska konvencija biti na ovotjednoj sjednici Vlade, Plenković je pojasnio da se u ovom trenutku radi na finalizaciji interpretativne izjave.
 
"Što se tiče stava Vlade, taj dokument će sigurno doći na sjednicu vlade. Želimo usuglasiti njezin sadržaj i s partnerima. Htio bih postići što širi konsenzus o dokumentu koji prije svega ima za cilj sprječavanje nasilja nad ženama i u obitelji, otkloniti strahove svih onih koji u vezi tog teksta vide određene probleme ili neke moguće daljnje korake", naglasio je predsjednik Vlade.
 
Istaknuo je da u Konvenciji ne vidi nikakve skrivene namjere. "Temeljito smo analizirali sve aspekte, konzultirali pravnu službu Vijeća Europe", dodao je.

Predsjednik Vlade pojasnio je da ne vidi razloga da Konvenciju ne podrže ministri u Vladi. "I s te strane moja će Vlada napraviti ono što SDP-ova vlada nije napravila, a  imala je dvije i pol godine", kazao je.

Upitan može li otpor Katoličke crkve i udruga te dijela stranačkih kolega prema Konvenciji spriječiti njezinu ratifikaciju u Saboru, predsjednik Vlade smatra da će saborska rasprava biti dobra prigoda da se o toj temi malo sadržajnije i argumentiranje porazgovara u hrvatskoj javnosti.

Podsjetio je da su na izradi tog međunarodnog dokumenta, koji se radio godinama, sudjelovali hrvatski stručnjaci iz vremena i HDZ-ovih, kao i SDP-ove vlade. "Ne vidim nikakvu promjenu u kontinuitetu politike različitih opcija, različitih političkih struktura prema sadržaju te Konvencije", dodao je.

Predsjednik Vlade kazao je da ne strahuje da u Saboru neće biti većine za ratifikaciju s obzirom da oporba  najavljuje da neće glasati za ratifikaciju ako će uz Konvenciju ići i interpretativna izjava.

"Ja ne strahujem, čak bih volio da oporba, koja toliko govori o Konvenciji i pokreće interpelaciju, bude toliko bezobrazna i bahata pa da se usudi ne glasati o Konvenciji. To bi onda potvrdilo da je možda cijeli ovaj pokušaj, svo ovo vrijeme, bio jedno politikantstvo. Jako bih volio vidjeti taj scenarij, a pogotovo znajući kakav će biti sadržaj interpretativne izjave. Volio bih zato što netko, tko je imao prigodu to ratificirati i imao potrebnu većinu, nije to napravio tri godine, a sad pokreće čak i interpelacije i sad se na neviđeno prijete da neće glasati za. Kakav kredibilitet mogu imati?", poručio je predsjednik Vlade.

Istaknuo je da tema zaštite žena od nasilja nije tema koju si samo jedan dio političkog spektra može "privilegirano uzeti kao njegov".

"Zašto bih ja kao premijer i predsjednik HDZ-a dopustio da to bude ekskluzivna tema jednog dijela političkog spektra. To je tema cijele Hrvatske, svih hrvatskih građana i civiliziranih standarda. Upravo u onom smjeru gdje ja želim da hrvatsko društvo i država ide", zaključio je predsjednik Vlade.

Govoreći o opozivu potpredsjednice Vlade i ministrice Martine Dalić, predsjednik Vlade je poručio da će cijela parlamentarna većina uvijek stajati na onome što je politika parlamentarne većine.

Ocijenio je da je u ovom trenutku zavladalo jedno pozitivno ozračje među svim dionicima kojih se tiče postizanje nagodbe u Agrokoru, istaknuvši da je njemu kao predsjedniku Vlade najvažnija ekonomska budućnost svih hrvatskih kompanija koje su povezane s poslovanjem Agrokora.

"Cijeli ovaj pothvat, koji smo napravili, spriječio je ekonomski i financijski cunami, do kojega nije došlo slučajno već zato što smo procijenili da treba reagirati", zaključio je predsjednik Vlade.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković