Predsjednik Vlade Plenković s članovima Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije

  • Slika /Vijesti/2017/01 siječanj/9 siječnja/Sastanak_HBK.jpg

Suradnja države i Katoličke Crkve, kako je istaknuto dobra je, a posebno je izraženo zadovoljstvo vrlo otvorenim dijalogom

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković  primio je  danas u Banskim dvorima članove Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije, predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića, potpredsjednika HBK zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, đakovačko-osječkog nadbiskupa mons. Đuru Hranića, porečkog i pulskog biskupa mons. Dražena Kutlešu te generalnog tajnika HBK mons. Enca Rodinisa. Sastanku su nazočili i ministar državne imovine Goran Marić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Davor Božinović te ravnatelj Ureda komisije za odnose s vjerskim zajednicama Šime Jerčić.

Suradnja države i Katoličke Crkve, kako je istaknuto dobra je, a posebno je izraženo zadovoljstvo vrlo otvorenim dijalogom. Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je kako se sva otvorena pitanja trebaju rješavati zajedničkim dogovorom, te kako rad Mješovitih komisija i povjerenstava Vlade RH i HBK treba intenzivirati kako bi se pitanja od zajedničkog interesa mogla rješavati. Razgovaralo se o načinu rješavanja pitanja suočavanja s prošlošću, a članovi Stalnog vijeća HBK dali su potporu najavi predsjednika Vlade kako će se to pitanje rješavati sustavno, pluralistički i institucionalno.

Jedna od tema razgovora bila je i reforma školstva, za koju je predsjednik Vlade rekao da se nastavlja, a predsjednik Stalnog vijeća HBK mons. Puljić naglasio je kako pozdravlja ta nastojanja te da reforma  mora biti oslobođena ideoloških premisa.
Među ostalim, u razgovoru je  istaknuta važnost dovršetka postupka kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca.

Foto: Vlada RH/Hina

Pisane vijesti