Predsjednik Vlade Plenković s ministrom vanjskih poslova Crne Gore

Slika /Vijesti/2017/03 ožujak/15 ožujka/DSC_2363.JPG

​Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se danas, u Banskim dvorima, s ministrom vanjskih poslova Crne Gore Srđanom Darmanovićem.  

Razgovarali su o bilateralnim odnosima te o mogućnostima daljnjeg jačanja gospodarske suradnje. Bilo je riječi i o napretku Crne Gore u pristupnim pregovorima s Europskom unijom, kao i o ulasku Crne Gore u punopravno članstvo NATO-a.
 
Bilateralni odnosi Hrvatske i Crne Gore ocijenjeni su vrlo dobrima, a istaknuto  je da je za otvorena piranja ključno pronaći zajednička rješenje u duhu dobrosusjedskih odnosa i na temelju međunarodnog prava. U kontekstu jačanja gospodarske suradnje, bilo je riječi o infrastrukturnim projektima kao što su Jadransko-jonska autocesta i Jadransko-jonski plinovod. Također, velike mogućnosti suradnje postoje u turizmu.
 
Punopravno članstvo Crne Gore u NATO Savezu od iznimne je važnosti za daljnje jačanje stabilnosti jugoistočne Europe, posebno s obzirom na osjetljiv trenutak sveukupne europske sigurnosti. Stoga je izražena nada da će Crna Gora sudjelovati na sljedećem sastanku na vrhu NATO-a kao punopravna članica.
 
Republika Hrvatska pruža snažnu podršku daljnjem napretku Crne Gore u pristupnim pregovorima s Europskom unijom. Predsjednik Vlade Andrej Plenković u tom je kontekstu izdvojio par naglasaka iz rasprave o jugoistočnoj Europi na posljednjem Europskom vijeću.
 

Pisane vijesti