Predsjednik Vlade Plenković s povjerenicom Malmström: Cilj Hrvatske je punopravno članstvo u OECD-u

  • Slika /Vijesti/2017/03 ožujak/28 ožujka/PVRH i Cecilia Malmstrom 2.jpg

​Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se s povjerenicom Europske komisije za trgovinu Cecilijom Malmström. 

Razgovarali su o trgovinskoj politici Europske unije, kao i o reformi europskih trgovinskih zaštitnih instrumenata. Navodeći kako trgovinska politika EU doprinosi rastu gospodarstva, predsjednik Vlade Plenković osvrnuo se na pozitivne gospodarske trendove koje Hrvatska ostvaruje, posebice rast BDP-a od 3,4 posto u posljednjem tromjesečju 2016. te značajni porast izvoza u 2017.  
 
Predsjednik Vlade istaknuo je da je cilj Hrvatske punopravno članstvo u OECD-u, ocijenivši da je pristupanje toj organizaciji iznimno korisno za razvitak zemlje i provedbu reformi.  Najavio je da će Republika Hrvatska ratificirati CETA sporazum prije ljeta.
 
Povjerenica Malmström istaknula je da Europska komisija podržava članstvo Hrvatske u OECD-u. Premda je budućnost TTIP-a (Transatlantski sporazum o trgovini i investicijama između EU i SAD-a) trenutno neizvjesna važno je nastaviti i intenzivirati pregovore sa zemljama Mercosura, Meksikom, Indonezijom i Filipinima te otvoriti pregovore o modernizaciji Carinske unije s Turskom te pregovore s Australijom i Novim Zelandom te Čileom, smatra povjerenica Malmström. 

Pisane vijesti | Andrej Plenković