Predsjednik Vlade Plenković sastao se s članovima Užeg kabineta Vlade nacionalnog jedinstva Republike Hrvatske

  • Slika /Vijesti/2017/10 listopad/26 listopada/DSC_1029.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima članove Užeg kabineta Vlade nacionalnog jedinstva Republike Hrvatske,  u prigodi 25. obljetnice te Vlade.

Susretu su, uz predsjednika Vlade nacionalnog jedinstva Franju Gregurića, nazočili i potpredsjednici njegove Vlade Mate Granić, Zdravko Tomac, Jurica Pavelić te ministar Davorin Rudolf.

Prva koalicijska hrvatska Vlada nastala je iz nužnosti, u izvanrednim okolnostima Miloševićeve velikosrpske agresije na Hrvatsku. Radi potpunog političkog jedinstva potrebnog za očuvanje suverenosti, neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti i demokratskog karaktera Republike Hrvatske, osam parlamentarnih stranaka pokazalo je političku zrelost i potpisalo sporazum o formiranju Vlade koja će u tim turbulentnim vremenima imati podršku svih političkih snaga u zemlji.

Vlada nacionalnog jedinstva uspješno je organizirala djelotvornu obranu Republike Hrvatske u nametnutome ratu, radila na zaštiti cjelokupnog stanovništva, osiguravala normalan život prognanicima i izbjeglicama s ugroženih područja. Također  je osigurala gospodarske uvjete za obranu zemlje, istodobno unapređujući tržišno gospodarstvo, uspostavivši monetarnu samostalnost i izborivši se za međunarodno priznaje Republike i prijem u Ujedinjene narode. Istodobno je pripremala zemlju za obnovu i saniranje posljedica razaranja nakon oslobađanja okupiranih područja, podsjetili su članovi Vlade nacionalnog jedinstva.

Razgovaralo se i o aktualnoj gospodarskoj i političkoj situaciji kao i o globalnim, osobito sigurnosnim izazovima s kojima se Hrvatska, sada važan međunarodni čimbenik, punopravna članica Europske unije i Sjevernoatlantskog sporazuma, kao i ostalih važnih asocijacija, danas susreće.  Također je bilo govora o aktualnim unutarnjopolitičkim pitanjima.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio je postignuća svoje Vlade u jednogodišnjem razdoblju posebno naglasivši ostvareni gospodarski rast. Također je istaknuo  da je prema konačnim podacima Zavoda za statistiku i Eurostata razvidno da Hrvatska svoj javni dug smanjuje dvostruko brže od prosjeka članica Europske unije, što je važan trend i za ispunjavanje kriterija iz Maastrichta koji se odnose na pristupanje eurozoni. Naveo je da je u ovom trenutku ključan  upravo razvoj hrvatskoga gospodarstva, s financijskom i gospodarskom stabilnošću kao preduvjetom za rast zaposlenosti i bolji život hrvatskih građana.

Predsjednik Vlade zahvalio je Franji Greguriću i njegovim suradnicima na svemu što su u tim dramatičnim okolnostima učinili za Hrvatsku, a oni su mu zaželjeli  uspjeh u daljnjem vođenju hrvatske Vlade  u slobodnom i  demokratskom ozračju.

Uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, na sastanku su sudjelovali potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar financija Zdravko Marić.
 

Pisane vijesti