Predsjednik Vlade Plenković: Središnja služba HGSS-a svojim angažmanom i uvaženošću zaslužuje bolji smještaj

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je Hrvatsku gorsku službu spašavanja u Splitu.

Zahvalio je pročelniku službe Vinku Prizmiću, Stipi Božiću i 1500 spasilaca na informacijama i predanosti. „Riječ je o volonterima, ljudima koji svojim entuzijazmom i znanjem pomažu mnogim unesrećenima i nastoje svojim optimizmom što prije izvući ljude iz teških situacija“, rekao je predsjednik Vlade, dodavši da je vidio kako jako puno rade na prevenciji. „Drago mi je što sam uživo vidio u kojim uvjetima radi Središnja služba gorskoga spašavanja u Splitu i mislim da ćemo im u sljedećim mjesecima naći puno primjerenije rješenje za njihovo sjedište jer to zaslužuju svojim šezdesetsedmogodišnjim angažmanom, uvaženošću i priznanjima na europskoj i svjetskoj razini“, kazao je premijer, poručivši da će uskoro održati sastanak na kojem bi trebali raspravljati o budućem financiranju, primjerice putem osiguranja, kako bi vidjeli što je najkorisnije i što može pomoći učinkovitosti rada HGSS-a.

Pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić rekao je da bi se ta služba mogla smjestiti u napuštene državne prostorije u blizini bolnice na Križinama, o čemu još treba razgovarati s MORH-om, od kojega će tražiti da im ih prepuste.
"Prostor na Križinama je bolji jer je na putu svih javnih prometnica, bliže je helidromu i bolnici. Taj prostor je neiskorišten, zapušten i propada, i ne vidimo razlog zašto ga ne bismo mogli dobiti. Nama neće biti problem dovući sredstva da se tu napravi novi objekt. Predsjednik Vlade nam je obećao pomoći da prostor i dobijemo", zaključio je Prizmić.

Predsjednik Vlade Plenković, odgovarajući na novinarsko pitanje zna li da je Dalmacija jedina regija u Europskoj uniji koja nije pokrivena meteorološkim radarom, zbog čega ima problema i HGSS pri potragama na planinama, a ugrožena je i sigurnost na moru, obećao je da će učiniti sve što je moguće da se tehnološka sprema diže na višu razinu.

U vezi s gužvama na graničnim prijelazima predsjednik Vlade je rekao da je uredba koja je na snazi neodrživa te da sustavna kontrola, tj. fizičko skeniranje isprava na našoj i slovenskoj granici izaziva velike gužve koje Hrvatska zbog turista i zbog kontinuiranog protoka ne može prihvatiti.  Ponovio je da je Vlada notificirala države članice EU-a i Europsku komisiju te će zajedno s Mađarskom u skladu s odredbama uredbe prijeći sa sustavne kontrole na tzv. ciljane kontrole.  Podsjetio je da je takav režim na granicama uveden zbog terorističkih prijetnja u Europi, ali, dodao je, sustavna kontrola treba se "snažno emancipirati".

Ocijenio je da je dugo čekanje na granici zabrinjavajuće za Hrvatsku kao turističku zemlju, da je takav sustav neodrživ i da će ga promijeniti. "Očekujemo da će istu vrstu režima primijeniti i Slovenija jer je to u interesu obje zemlje i na tom tragu su bili svi naši razgovori", rekao je predsjednik Vlade, dodavši da je predsjedniku Europske komisije Jean Claudeu Junkeru i povjereniku Dimitrisu Avramopulusu prenio da je to za Hrvatsku neprihvatljivo i da je nužno pronaći rješenje koje će izbjeći ove situacije.

Odgovarajući na novinarska pitanja, predsjednik hrvatske Vlade je rekao da podupire Andru Krstulovića Oparu,  Zlatka Ževrnju i ostale kandidate u Splitsko-dalmatinskoj županiji te da misli kako HDZ ima kvalitetnog kandidata i program za Split. Optimističan je s obzirom na da imaju sjajan tim te očekuje pobjedu obojice kandidata.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković večeras će na Hvaru sudjelovati u procesiji "Za križen".
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković