Predsjednik Vlade Plenković: Vlada će nastaviti poticati razvoj i ulaganja u hrvatsku obrambenu industriju

  • Slika /Vijesti/2017/09 rujan/5 rujna/Obrana/DSC_0973_resized.JPG

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković otvorio je konferenciju „Hrvatska obrambena industrija kao izvozni brend“, održanu danas u Zagrebu. 

Uz predsjednika Vlade bilu su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Obraćajući se nazočnima, predsjednik Vlade Plenković podsjetio je da je u prvoj polovici 2017. hrvatsko gospodarstvo zabilježilo znatan rast, kojem je u velikoj mjeri pridonio i rast izvoza za 17,4 posto. Naveo je da obrambena industrija predstavlja relativno mali dio ukupne hrvatske industrije, ali rast izvoza u tom je segmentu bitno povećan. 
 
„To je bilo moguće zbog vašeg rada, kontinuiranog unaprjeđivanja i entuzijazma, na čemu vam čestitam jer to su uspjesi koji nas ohrabruju za budućnost“, kazao je predsjednik Vlade. 
 
Naglasio je da važnost obrambene industrije leži prije svega u njenoj dodanoj vrijednosti koja se proteže u različite segmente društva i gospodarstva, dodavši da sposobnost da se na europskom i svjetskom tržištu natječemo s drugima zahtijeva stalno ulaganje u nova znanja i tehnologije. 
 
Zbog toga je, smatra predsjednik Vlade, razvoj hrvatske obrambene industrije neodvojivo povezan s razvojem hrvatske znanosti, tehnologije i inovacija. 
 
„To znači da razvoj zahtijeva značajna ulaganja, ne samo u proizvodne pogone, nego prije svega u ljude, i u tom području je najpotrebnija sinergija djelovanja države i privatnog sektora“, poručio je. 
 
Plenković je kazao da obrambena industrija potiče cijeli niz gospodarskih aktivnosti potaknutih novim znanjima i tehnologijama te ima potencijal postati jedan od zamašnjaka još snažnijeg gospodarskog i tehnološkog razvoja Hrvatske. Dodao je kako je obrambena industrija ujedno važna i kao jedan od temeljnih čimbenika nacionalne sigurnosti i oživotvorenja nove Strategije nacionalne sigurnosti, koju je u Hrvatskom saboru usvojena prije nešto manje od dva mjeseca.
 
"Time smo nakon punih 15 godina osuvremenili i razjasnili prijetnje i ugroze, ali i načine kako da se suočavamo s globalnim europskim i regionalnim sigurnosnim izazovima“, rekao je.  
 
Ocijenio je da što više sami proizvedemo za naše Oružane snage, to nas čini manje ovisnima o kretanjima na globalnoj sceni i krizama s kojima je svijet u ovom trenutku suočen.

Naglasio je da će Hrvatska nastaviti poticati daljnji rast i pružati potporu obrambenoj industriji promicanjem naših proizvoda i potporom hrvatskim poduzetnicima pri izlasku na nova tržišta. 
 
Istodobno, smatra predsjednik Vlade, sama industrija mora nastaviti s ulaganjem u znanja i razvoj novih tehnologija kako bi bila kompetitivna na domaćem, europskom i globalnom tržištu. 
 
Podsjetio je da je Vlada u proračunu za 2017. godinu značajno podigla izdvajanja za obranu, dodavši da će se s istim trendom nastaviti i u 2018. Kazao je da su donesene i odrađene strateške odluke o sposobnosti hrvatskih Oružanih snaga, pritom misleći i na zrakoplovstvo. 
 
„Sve je u skladu s financijskim mogućnostima budući da ćemo nastaviti odgovorno ulagati u obranu svjesni globalnih okolnosti“, poručio je. 
 
Predsjednik Vlade je rekao da promjene u sigurnosnom okruženju zahtijevaju pojačana ulaganja u obranu na europskoj razini, ali i daljnja ulaganja u razvoj transatlantskih odnosa. Pojasnio je da je hrvatsko članstvo u Europskoj uniji i NATO-u donijelo i nove prilike za hrvatsku industriju, ali i određene obveze glede ulaganja u obranu. 
 
Posebno je skrenuo pozornost na činjenicu da je Europska unija u prvoj godini provedbe Globalne strategije vanjske i obrambene politike, koja je usvojena u lipnju 2016. naglasak stavila na jačanje Zajedničke sigurnosne i obrambene politike te predvidjela značajno jačanje svojih obrambenih kapaciteta. 
 
Dodao je da je stoga u studenome 2016. donesen Europski akcijski plan obrane, kojim se utvrđuju mjere za postizanje bolje suradnje u području europske obrane i poticanje konkurentnosti europske obrambene industrije. 
 
Izvijestio je da je jedan od ključnih prijedlog iz Europskog akcijskog plana obrane uspostava je Europskog fonda za obranu radi poticanja ulaganja u zajednička istraživanja i zajednički razvoj opreme i tehnologija u području obrane. 
 
Kazao je da je u lipnju ove godine predstavljena Uredba o uspostavi Europskog programa industrijskog razvoja u području obrane, s ciljem jačanja konkurentnosti i inovacijske sposobnosti obrambene industrije EU-a. Program je povezan i sa Zajedničkom izjavom Europske unije i NATO-a iz srpnja 2016. godine, a predloženi proračun iznosi 500 milijuna eura.
 
„Hrvatska kao članica Europske unije i NATO-a ovom procesu daje podršku, istodobno se zalažući za komplementarnost u razvoju obrambenih kapaciteta. Imamo samo jednu vojsku i ne namjeravamo razvijati dvije garniture naših obrambenih snaga“, poručio je Plenković. 
 
Nadalje, kazao je predsjednik Vlade, Hrvatska želi da proces razvoja europskih obrambenih sposobnosti i dalje  primarno vode države članice, ali vodeći računa o komplementarnosti svojih snaga i opreme.  
 
„U tom kontekstu nužno je ohrabrivati industrijsko natjecanje, omogućavanje prekograničnog pristupa manjih industrija u sklopu opskrbnog lanca, specijalizaciju, ekonomiju razmjera za dobavljače, optimiziranje proizvodnih kapaciteta, smanjivanje troškova proizvodnje i osiguranje sigurnosti opskrbe“, rekao je Plenković. 
 
Kazao je da bi zajedničko europsko tržište također poticalo istraživanje i nastajanje start-upova u svrhu razvoja ključnih tehnologija koje Europa treba za suočavanje s aktualnim sigurnosnim prijetnjama. 
 
Istaknuo je da Hrvatska obrambena industrija mora biti u tijeku s projektima poput Stalne strukturirane suradnje (PESCO) i Europskog obrambenog fonda te u tijesnom kontaktu i interakciji s Europskom obrambenom agencijom. 
 
„Stoga vas potičem da pratite te projekte, uspostavljate suradnju s obrambenim industrijama drugih zemalja članica i natječete se na zajedničkom europskom tržištu“, poručio je predsjednik Vlade. 
 
Istaknuo je da će Vlada, sa svoje strane, brinuti da hrvatska obrambena industrija i njena mala i srednja poduzeća ne budu u nepovoljnom položaju u kontekstu provedbe europskih projekata. 
 
„Želimo na skupovima poput ovoga poslušati vaš glas glede suradnje s Europskom unijom i NATO- om te poduzimati mjere koje će biti na korist hrvatske obrambene industrije“, dodao je Plenković. 
 
Korisnim je ocijenio da je Hrvatska prisutna u nizu misija, bilo UN-a, Sjevernoatlantskog saveza, Europske unije, ali i drugih međunarodnih koalicija, što govori o tome da je Hrvatska, nakon niza godina kada je bila primatelj sigurnosti, sada snažan kontributor  svjetskom miru i sigurnosti. 
 
„A u tom procesu hrvatska obrambena industrija ima potencijala da pruži i veći doprinos nego je to bilo do sada. Stoga vam čestitam na odabiru teme i trenutku ove konferencije te vjerujem da će pridonijeti daljnjoj suradnji Vlade i svih aktera u obrambenoj industriji“, zaključio je Plenković. 
 
 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković