Predsjednik Vlade:Populisti u oporbi pokazuju vrlo malo odgovornosti za interes države, Vlada je spriječila potpuni kaos

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković danas je nakon sudjelovanja na svečanom obilježavanju Dana Sveučilišta, odgovarao na pitanja novinara.

Na upit o državnom proračunu za sljedeću godinu, predsjednik Vlade Plenković odgovorio je da proračun pokazuje veliku fiskalnu odgovornost Vlade i želju da sve sektore hrvatskoga gospodarstva i korisnike proračuna, potakne na način koji će život hrvatskoga čovjeka učiniti boljim i dostojanstvenijim.

Kazao je da je Vlada, što se tiče demografske obnove i revitalizacije, itekako svjesna problema s kojima je Hrvatska suočena i podsjetio da je s tim ciljem osnovano Vijeće za demografsku revitalizaciju, čiji je sastanak planiran za dva tjedna. Odgovorio je da su u proračun uvrštene roditeljske i rodiljne naknade, a namjera je, tijekom 2018. godine i povećati dohodovni cenzus kad je riječ o doplatku za djecu. Naveo je kako bi se time obuhvatilo još 100.000 obitelji, a planira se i posebni pronatalitetni dodatak za obitelji s više od troje ili četiri djece. Najavio je da će Vlada raditi na jačanju institucionalnih sposobnosti vrtića, kao što je dvosmjenski rad vrtića, čime će se omogućiti kvalitetan balans poslovnog i obiteljskog života.

„To je zadaća s kojom se svi nosimo, gdje mehanizmi koje država u ovom trenutku može učiniti trebaju biti poticajni kako bi se statistika našeg prirodnog priraštaja okrenula ili barem neutralizira u sljedećim godinama. 

Ocijenio je kako je proračun išao za rješavanjem brojnih pitanja na dnevnom redu hrvatskoga društva, vodeći računa o umirovljenicima, javnim i državnim službenicima. Najavio je da će, kada se podvuče crta za 2017., rezultati biti bolji nego lani, kao i trend smanjenja javnoga duga. 

Pojasnio je da su sredstva za troškove arbitraže u Ženevi, osigurana već u ovogodišnjem proračunu i da to nije predmet idućega godišnjeg proračuna. 

Upitan o najavi štrajka učitelja kojima u proračunu nije predviđen porast plaća u idućoj godini, predsjednik Vlade odgovorio je da njegova Vlada vodi socijalni dijalog sa sindikatima i poslodavcima. 

„Postigli smo dogovor s državnim službenicima još na početku godine, o sukcesivnom povećanju plaća za dva posto u tri navrata“, kazao je Plenković, naglasivši da je to bilo jednostrano, ne na pritisak sindikata, a pogotovo ne na inicijativu oporbe. 

,,Držimo na istoj razini pristup prema državnim i javnim službenicima i činimo ono što je moguće“, rekao je predsjednik Vlade dodavši da se njegova Vlada, kao i svaka druga, susreće s obećanjima nekih ranijih Vlada.

„Radimo sve ono što možemo da život svih ljudi koji rade u javnim službama zahvaljujući njihovim primanjima pa i našim jednostranim odlukama bude, u smislu standarda viši i bolji nego što je bio prije“, poručio je.

Na pitanje o saborskom istražnom  povjerenstvu za Agrokor, predsjednik Vlade podsjetio je kada se, u kojim okolnostima i zašto pokrenulo povjerenstvo. 

„To je inicijativa čiji je referentni okvir napisao SDP početkom travnja ove godine. Tadašnji SDP-ovi čelnici slikaju se sa zeljem i čokoladom, izrazito su kreativni u rješavanju najkrupnije gospodarske krize i prijetnje financijskog tsunamija. Njihova konstruktivnost i kreativnost doseže nezapamćene razmjere u hrvatskoj politici i na hrvatskoj sceni uopće“, pojasnio je.

Ponovio je da za razliku od oporbe, Vlada preuzima odgovornost, donosi poseban zakon za trgovačka društva od sistemskog značaja te sprječava da tako veliki koncern u okviru kojega su 73 društva i 60.000 ljudi, uđe u okvir stečajnoga zakonodavstva.  

,,Vlada je spriječila troškove državnog proračuna za osiguravanje minimalnih plaća, kao i domino-efekt niza stečaja koji bi pogodio male, srednje i velike dobavljače. Osigurala je nikad isplaćena sredstva obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, svim onima ispod pet milijuna i dvjesto tisuća kuna prihoda", poručio je Plenković.  

Dodao je da je Vlada spriječila potpuni kaos  koji je prijetio da uništi najbolju turističku sezonu.

„To ne treba smetnuti s uma i zato sam neki dan rekao da se oporba, danas u svojstvu glasnogovornika gospodina Todorića, ponaša kao da hrvatska javnost ima kolektivnu amneziju. Vrlo je važno da se to ne dogodi“, upozorio je.

Što se tiče njega osobno, predsjednik Vlade kazao je da kao predsjednik Vlade i HDZ-a djeluje potpuno čistih ruku, nekorumpiran i otvoren.

,,Tu sam da promijenim Hrvatsku nabolje, neću dopustiti da netko igra svoju mikro političku utakmicu, niti da svojim mikroigrama promovira stranku u kojoj se nalaze loši gubitnici, koji su izgubili izbore prije godinu dana, a sada pokušavaju nešto ušićariti na temi za koju moja Vlada nije ni najmanje odgovorna", istaknuo je. 

Upitan o konferenciji za novinare koju je danas održao Nikola Grmoja, predstavivši dokumente koji, po njegovom mišljenju, početkom 90-ih godina povezuju Vladimira Šeksa s Agrokorom, predsjednik Vlade kazao je da Most sada ide na varijantu onoga što govori SDP. Mišljenja je da nema ničeg spektakularnog u već ranije javno objavljenom dokumentu, a koji je pripremljen na inzistiranje tadašnjeg potpredsjednika Vlade Šeksa. 

Izrazio je uvjerenje da je upravo Vladimir Šeks u to vrijeme taj dokument proslijedio institucijama. Ponovio je da populisti pokazuju vrlo malo odgovornosti za interes javnosti, interes države i interes hrvatskoga gospodarstva. 

„Ovo je već četvrta inicijativa za nepovjerenjem u manje godinu dana. Što mislite kakvi su efekti toga na sagledavanje, recimo, kamatnih stopa na državne obveznice, kako na to gledaju financijska tržišta i njihovi analitičari? Je li to dobro? Žele li ovi gubitnici koji će dugo ostati u oporbi,  jer nemaju ideja, rješenja i prijedloge, društvu i državi dobro ili ne? Poanta je stabilnost hrvatskih institucija, hrvatske ekonomije, financijskog sustava i općeg interesa hrvatskih građana i to je ono čime se ja vodim svaki dan u svemu što radim“, naglasio je.

Napomenuo je da je, što se tiče potrage za onima koji se javljaju po blogovima, a nisu dostupni hrvatskom pravosuđu, koliko mu je poznato, poduzeto sve što je trebalo biti poduzeto od strane nadležnih institucija, a to su prije svega državno odvjetništvo i policija, u međunarodnoj suradnji.

 „Živimo u pouzdanom, stabilnom pravnom okviru, a međunarodna suradnja ide svojim tijekom. Ali nju ne vodi Vlada, a najmanje predsjednik Vlade. Sve drugo je na razini kavanskih revolucionara na koje sam se maloprije referirao. To možete pričati s njima, a ne sa mnom koji ozbiljno vodim ovu državu", zaključio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.



Pisane vijesti