Predsjednik Vlade: Poticanjem istraživanja, razvoja i inovacija osigurat ćemo kvalitetniju perspektivu za naše građane

Slika /Vijesti/2018/03 ožujak/20 ožujka/pvrh govor.jpg

U povodu proširenja aktivnosti kompanije Ericsson Nikola Tesla u području istraživanja i razvoja te predstavljanja novih tehnologija, predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je sudjelovao na prezentaciji aktivnosti pod nazivom "Usmjereni na budućnost".

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministar financija Zdravko Marić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.
 
Pozdravljajući nazočne, predsjednik Vlade Plenković uvodno je naglasio da je ICT sektor budućnost globalnog gospodarstva.
 
Obraćanje predsjednika Vlade donosimo u cijelosti:
 
„Drago mi je što sam danas ovdje i što sam i osobno imao prigodu vidjeti ovu prezentaciju 5G-a i svega onoga što vrijedni ljudi, inovatori, istraživači u kompanijama poput Ericssona Nikole Tesle rade da bi kvaliteta našega života u svim aspektima bila što bolja, sigurnija i učinkovitija.
 
Drago mi je što se današnji događaj uklapa u glavne aktivnosti i smjerove rada Vlade, a to su prije svega osiguranje gospodarskoga rasta, osiguranje novih radnih mjesta, jačanje konkurentnosti i kompetitivnosti Hrvatske na globalnom tržištu, a to prije svega znači hrvatskih kompanija. To je onda ključ za zaustavljanje trenda iseljavanja mladih i za poticaj demografskoj obnovi i revitalizaciji zemlje.
 
Mjere koje poduzimamo otpočetka mandata su upravo stvaranje okružja u kojem će poduzetnici realizirati svoje investicijske planove, a u kojima će im država biti partner.
 
Slično je bilo i u projektima potpore znanstveno-istraživačkim projektima u Ericssonu Nikoli Tesli prije par godina, oko 120 milijuna kuna, što poreznim olakšicama, što potporama od strane Ministarstva gospodarstva.
 
Mislim da će i vaš doprinos pomoći da Hrvatska zauzme odgovarajuće mjesto na globalnoj karti konkurentnosti.
 
Mi želimo svojim aktivnostima pomoći području istraživanja, razvoja i inovacija te na taj način jamčiti kvalitetniju perspektivu svim hrvatskim ljudima.   
 
Upravo ova 5. generacija, 5G tehnologija bežične širokopojasne mreže s gigabitnim brzinama značajno će ubrzati Internet, bit će prekretnica koja će preobraziti industriju i svijet i omogućiti sasvim nove vrste aplikacija te, kao što smo čuli, povezivanje pametnih uređaja.
 
Između ostalog, a o tome smo nedavno govorili na skupu na kojem je bio i nadležni potpredsjednik Europske komisije kolega Ansip, koji je govorio o svemu onom što se radi na razini Europske unije, omogućit će rad na konceptu Interneta stvari – tehnologiji nove generacije koja povezuje uređaje putem Interneta i time otvara neslućene mogućnosti za industriju i za gospodarstvo. Čuli smo u prezentaciji koliki je broj tih uređaja koji će biti međusobno povezani.
 
Drago mi je i da mogu pozdraviti i čestitati naporima Ericssona Nikole Tesle, koji je praktički u samom srcu hrvatske ICT industrije, lider u informacijskim i komunikacijskim tehnologijama, s više desetljetnom tradicijom i kulturom izgradnje vlastitih kvalitetnih stručnjaka i kadrova, koji odišu optimizmom, zadovoljstvom i operativnim ozračjem u kojem rade. Siguran sam da ste i vi, predsjednice Kovačević, pridonijeli takvom entuzijazmu mladih i stručnih ljudi.
 
Ono što mi je posebno drago danas je najava otvaranja razvojno-istraživačkog centra u Osijeku. To je snažna poruka investicijskoga karaktera za Slavoniju, koja uz vaš angažman ovdje u Zagrebu i Splitu, koji je već pokrenuo brojne mlade stručnjake u okviru Ericssona Nikole Tesle, sada šalje jednu poruku koja je sasvim na tragu prioritetnog usmjerenja Vlade Republike Hrvatske kroz Projekt Slavonija, i naš Savjet koji koordinira ministrica Žalac. Za brojne projekte već smo do sada osigurali 19 milijardi kuna iz ove financijske perspektive, uz ugovorenih 33% sredstava iz te omotnice, na tragu revitalizacije gospodarstva i otvaranja novih radnih mjesta upravo u industrijama budućnosti.
 
Ono što radimo na nacionalnoj razini u partnerstvu sa županijama, što radimo na tragu boljeg korištenja europskih fondova mora biti upotpunjeno upravo s ovim trećim elementom, a to je element privatnih investicija.
 
Povezivanje akademije, biznisa i vlasti je pravi primjer kako vi dajete doprinos projektu Slavonija, na način da ćete povezati i sve ono što je potencijal osječkog Sveučilišta i fakulteta, što je radna perspektiva mladih, što je generiranje konkurentnosti, gospodarstva, inovacija i u konačnici, siguran sam, i izvoza, ne manje bitnog za hrvatsko gospodarstvo.
 
Stoga sam vam posebno zahvalan na toj inicijativi koju smo pozdravili i zadovoljan sam što su je i svi partneri na razini i županije i grada i Sveučilišta i fakulteta podržali. Vlada će sa svoje strane, osobito kroz Ministarstvo regionalnoga razvoja, ali i druga nadležna ministarstva, pa i kroz jedan vaš doprinos našim širim naporima obrazovne reforme, koja je po dubokom uvjerenju svih nas ključ za hvatanje koraka s globalnim i europskim trendovima, pomoći da se i taj dio Hrvatske, istočni dio Hrvatske, digne i u gospodarskom i u smislu razvijenosti i konkurentnosti.
 
Želim također kazati da se u ovom trenutku svi skupa nalazimo u vremenu kada se globalno prilagođavamo izazovima onoga što nazivamo radna mjesta budućnosti. Mnogi školarci danas nisu sigurni u kojim će oni to industrijama, granama raditi, kakva će biti njihova radna mjesta i tu je ključ prilagodbe širokoga, kvalitetnoga znanja i stručnosti koje će stjecati kroz obrazovne procese.
 
I zato upravo praćenje razvoja digitalne tehnologije kroz rad našeg posebnoga Središnjeg državnog ureda koji ovdje ima vodeću ulogu, kroz pristup Ministarstva gospodarstva, kroz uključenost privatnoga sektora, mora pomoći Hrvatskoj da kroz ovakve razvojno-istraživačke projekte, inovacijske centre, napravimo iskorake i da pronađemo svojevrsnu, mogu čak reći i nišu u partnerstvu s globalnim kompanijama koje prednjače u informacijsko-komunikacijskoj tehnologiji.
 
Smanjili smo, ne samo prošle nego i ove godine, naknade frekvencijskoga spektra, što je dio naših napora koji su vezani za širu aktivnost i rasterećenje hrvatskoga gospodarstva. Na tom tragu svi oni koji su korisnici vide da ova Vlada razumije što je budućnost gospodarstva, što je budućnost tehnologije i kako snažan doprinos i Ericsson Nikola Tesla u partnerstvu s Ericssonom može dati hrvatskom gospodarstvu, hrvatskoj znanosti i u konačnici većem zapošljavanju, pa i ovom mentalitetnom fragmentu koji smo vidjeli od vaših mladih zaposlenika. Kada bi taj njihov entuzijazam, koji je bio više nego očit u ovoj prezentaciji, bio prisutan i šire onda bismo, vjerujem, bili zadovoljni u hrvatskom društvu koje prepoznaje globalne trendove.
 
Zahvaljujem vam na ovoj mogućnosti i čestitam svima vama koji ovu kompaniju činite jednom od perli hrvatskog gospodarstva.
 
Hvala vam lijepa.“

Pisane vijesti | Andrej Plenković