Predsjednik Vlade pozdravio španjolsko-tursku inicijativu o Savezu civilizacija

Hrvatski premijer Ivo Sanader u ponedjeljak je, nakon završetka summita čelnika država Europske unije i njezinih partnera na južnoj obali Mediterana, u ime Hrvatske pozdravio inicijativu španjolskoga i turskog premijera o Savezu civilizacija.

BARCELONA, 28. studenog 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader u ponedjeljak je, nakon završetka summita čelnika država Europske unije i njezinih partnera na južnoj obali Mediterana, u ime Hrvatske pozdravio inicijativu španjolskoga i turskog premijera o Savezu civilizacija.

Prvi sastanak šefova država i vlada zemalja na 10. obljetnicu utemeljenja Euromediteranskog procesa (Euromed), završio je usvajanjem Kodeksa ponašanja protiv terorizma kojim se osuđuje terorizam u svim oblicima i podrškom kontrolirane, a ne ilegalne imigracije, kazano je na zajedničkoj novinskoj konferenciji predsjedavajućeg EU-a, britanskog premijera Tonya Blaira, španjolskog premijera Josea Luisa Zapatera, predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrose te visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solane.

"U ime Hrvatske pozdravljam inicijativu španjolskog premijera Josea Luisa Zapatera i turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana da se krene u Savez civilizacija", rekao je nakon summita u izjavi za hrvatske novinare premijer Sanader.

Summit je bio prigoda za rezimiranje desetgodišnjeg rada Euromeda jer se svijet, a time i Mediteran i Europa, promijenio u tom razdoblju, rekao je Sanader istaknuvši prvenstveno da se broj članica EU povećao za deset i da je svijet danas izložen globalnoj prijetnji terorizma.

Poglavito je dobrim ocijenio to što su premijeri, koji se uobičajeno ne susreću, samom činjenicom da su zajednički sudjelovali na summitu, bili prisiljeni na razgovor, "što treba pozdraviti".

"Neprihvatljive su podjele na bogatu Europu i južni Mediteran", jer "Mediteran je dio Europe ali i dio Azije i Afrike", kazao je nadalje predsjednik hrvatske vlade i izvijestio da je summit urodio petogodišnjim planom razvoja. "Vidjet ćemo kako će on zaživjeti", zaključio je Sanader.

Na novinarsko pitanje je li i Zagreb spreman koristiti sredstva iz fonda MEDA (riječ je o fondu EU za razne, poglavito gospodarske, projekte) u korist siromašnijih država Mediterana, Sanader je odgovorio potvrdno.

"Hrvatska će putem svoje misije u Bruxellesu, pri Europskoj uniji i kroz izravni kontakt s Komisijom vidjeti na koji način može koristiti sredstva iz tog fonda", rekao je Sanader

Na marginama Euromeda Sanader je u ponedjeljak održao niz kratkih susreta s kolegama koje je izvijestio o cilju hrvatske vlade da obavi brze, ali ponajprije kvalitetne pregovore i sudjeluje na izborima za Europski parlament 2009. godine.

"To su svi podržali", rekao je Sanader, koji je razgovarao s domaćinom, španjolskim premijerom Joseom Luisom Zapaterom, s talijanskim premijerom Silivijem Berlusconijem, s nizozemskim Janom Peterom Balkenendeom, te s irskim Bertijem Ahernom koji u utorak stiže u službeni posjet Hrvatskoj.

S novom njemačkom kancelarkom Angelom Merkel hrvatski premijer dogovorio je njezin skorašnji posjet Hrvatskoj.

Premijer se sastao i s austrijskim kancelarom Wolfgangom Schuesselom, s litavskim Algirdasom Brazauskasom, češkim Jirijem Paroubekom, slovenskim Janezom Janšom, rumunjskim Calinom Popescuom Tariceanuom, portugalskim Joseom Socratesom, slovačkim Mikulašom Dzurindom te s turskim Recepom Tayyipom Erdoganom.



Pisane vijesti