Predsjednik Vlade pozvao banke da kreditiraju gospodarstvo

Predsjednik Vlade dr. sc. Ivo Sanader upozorio je danas da ima banaka koje puno lakše i brže daju kredite za potrošnju nego za gospodarstvo, te apelirao da se to promijeni.

KRAPINA, 5. svibnja 2005. (Hina) - Predsjednik Vlade dr. sc. Ivo Sanader upozorio je danas da ima banaka koje puno lakše i brže daju kredite za potrošnju nego za gospodarstvo, te apelirao da se to promijeni.

Ne možemo prešutjeti činjenicu da se potrošački kredit za automobile dobije za dan - dva, a da se za strojeve, otvaranje obrta i slično čeka i nekoliko mjeseci, rekao je Sanader na sjednici Vlade u Krapini.

Apelirao je da banke promijene praksu, da se skrati vrijeme za vrednovanje projekata i donošenje odluka kada su u pitanju poduzetnici i obrtnici.

Sanader je kazao da je već razgovarao s predstavnicima nekoliko vodećih banaka i da taj razgovor ohrabruje, a očekuje i pozitivan odjek sastanaka i s drugim bankama.

U nekoliko vodećih banaka prepoznali su problem i "apsolutno stoje na crti i poziciji na kojoj stoji Vlada", kazao je hrvatski premijer.

Naravno da svatko od njih želi profit, ali krediti za strojeve i obrte dugoročno su i njima isplativiji od potrošačkih kredita, ocijenio je Sanader, koji smatra da je bankama stalo ne samo do profita, nego i do društva u kojem rade.

O problemu kreditiranja poduzetništva Sanader je govorio na sjednici Vlade u Krapini, a nakon što su mu se i lokalni poduzetnici potužili da imaju problema ne samo s državnom nego i s administracijom u
bankama.




Pisane vijesti