Predsjednik Vlade: Pred članicama SEECP-a važne zadaće

Pred članicama Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) stoje dvije važne zadaće: definirati svoju europsku budućnost i izgrađivati odnose prema zajedničkoj viziji nove ujedinjene Europe te riješavati naslijeđena pitanja iz prošlosti kako bi osigurali trajan mir i stabilnost u jugoistočnoj Europi, rekao je u petak u Zagrebu premijer Ivo Sanader u izjavi za novinare nakon početka sastanka šefova diplomacije SEECP-a.

ZAGREB, 2. ožujka 2007. (Hina) - Pred članicama Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) stoje dvije važne zadaće: definirati svoju europsku budućnost i izgrađivati odnose prema zajedničkoj viziji nove ujedinjene Europe te riješavati naslijeđena pitanja iz prošlosti kako bi osigurali trajan mir i stabilnost u jugoistočnoj Europi, rekao je u petak u Zagrebu premijer Ivo Sanader u izjavi za novinare nakon početka sastanka šefova diplomacije SEECP-a.

Ovaj sastanak je važan, nastavio je premijer, jer ima još neriješenih političkih pitanja u regiji koja se trebaju rješavati u suradnji s međunarodnim institucijama. SEECP ima 10 zemalja članica, a među njima su i članice EU-a i NATO-a, što znači da su u rad uključene i te institucije.

Uz ministre vanjskih poslova Albanije, BiH, Makedonije, Moldavije, Rumunjske i Srbije, ovom skupu nazoče i predstavnici njemačkog predsjedništva EU-a, Pakta o stabilnosti, UNMIK-a. Tu su također i kosovski premijer Agim Ceku, glavni tajnik OESS-a Marc Perrin de Brichambaut i predstavnici Crne Gore. Tursku predstavlja državni ministar, a Bugarsku i Grčku zamjenici ministara vanjskih poslova.

Sastanak Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi održava se u okviru jednogodišnjeg hrvatskog predsjedanja SEECP-om, a ministri će razgovarati o stanju u regiji, pitanjima vezanima uz izlaznu strategiju Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu te o ulozi SEECP-a kao političkog foruma koji će preuzeti vodeću ulogu u regionalnoj suradnji u jugoistočnoj Europi. Jedna od tema bit će i buduće sudjelovanje Crne Gore u Procesu suradnje u jugoistočnoj Europi te nastavak sudjelovanja Europske komisije i međunarodnih donatora u novim tijelima regionalne suradnje koja će zamijeniti Pakt o stabilnosti.

Sastanak se održava iza zatvorenih vrata, a po njegovu završetku ministri vanjskih poslova Trojke SEECP-a (Grčka, Hrvatska i Bugarska) održat će konferenciju za novinare.



Pisane vijesti