Predsjednik Vlade primio je hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića

Slika /00 A foto model/slike/D3519F80-6743-45A9-B764-B5D5A9BD5150.jpeg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Dragana Čovića. Na sastanku su također bili potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova, Marija Pejčinović Burić, i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonko Milas.  
 

Raspravljalo se o odnosima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, stanju na jugoistoku Europe te suradnji dviju zemalja u područjima gospodarstva, prometa i infrastrukture, kao i zajedničkim naporima u suzbijanju ilegalnih migracija.
 
Predsjednik Vlade i ovom je prigodom ponovio da Bosna i Hercegovina kao susjedna, prijateljska i partnerska zemlja uživa potporu Hrvatske u procesu približavanja Europskoj uniji i NATO-u.
 
Kao temeljni preduvjet vladavine prava istaknuta je važnost institucionalne jednakopravnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini sukladno načelu ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda i legitimne zastupljenosti na svim administrativno-političkim razinama vlasti.
 
U vezi s nedavnim početkom radova na izgradnji Pelješkog mosta, predsjednik Vlade Plenković istaknuo je prednosti koje će most donijeti povezivanju Južne Dalmacije te rasterećenju prometnih gužvi na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Hrvatski član predsjedništva Bosne i Hercegovine Čović čestitao je na početku izgradnje Pelješkog mosta, kazavši da će se njegov puni značaj pokazati u budućnosti, kao projektu od nadnacionalnog značaja, koji ne povezuje samo teritorij Hrvatske, već i područje šire regije i Europske unije.

 

Pisane vijesti | Andrej Plenković