Predsjednik Vlade primio nagradu za promicanje Slobode i demokracije

Hrvatski premijer Ivo Sanader primio je u petak u Pragu nagradu Vašek i Anna Maria Polak za promicanje slobode, demokracije i tržišnog gospodarstva i na svečanoj ceremoniji naglasio da je to nagrada cijeloj Hrvatskoj za promicanje tih vrijednosti.

PRAG, 28. srpnja 2006. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader primio je u petak u Pragu nagradu Vašek i Anna Maria Polak za promicanje slobode, demokracije i tržišnog gospodarstva i na svečanoj ceremoniji naglasio da je to nagrada cijeloj Hrvatskoj za promicanje tih vrijednosti.

"Hvala što ste priznali postignuća Hrvatskoj izabravši me za ovu nagradu", rekao je Sanader na Karlovu Sveučilištu pred promoviranim studentima Europskog instituta za novinarstvo i Američkog instituta za političke i ekonomske studije te visokim dužnosnicima Sveučilišta i Fonda za američke studije koji sponzorira nagradu.

U svom govoru Sanader je naglasio važnost projekta ujedinjene Europe, "najvećeg mirovnog projekta u povijesti čovječanstva".

"Europska unija je najbolji način stvaranja bolje budućnosti za Europu", naglasio je Sanader.

Govoreći o umoru od proširenja koji vlada u nekim zemljama EU, apsorpcijskom kapacitetu koji se čak spominjao i kao jedan od mogućih kriterija za članstvo, te problemu Europskog ustava nakon neuspješnih referenduma u Francuskoj i Nizozemskoj 2005., hrvatski premijer je naglasio da sve to ne bi trebalo utjecati na budućnost Hrvatske u EU.

"Hrvatska će nastaviti s procesom pregovora koji će, nadam se, završiti tijekom 2008. Do tada će, vjerujem, i EU naći rješenje za svoje probleme", rekao je hrvatski premijer, izrazivši nadu da će Hrvatska do lipnja 2009. kada se održavaju izbori za europski parlament postati punopravnom članicom EU. Založio se također da i nakon toga vrata Unije ostanu otvorena za ostale zemlje zapadnog Balkana.

Predsjednik hrvatske Vlade izrazio je optimizam i oko ulaska Hrvatske u Europsku monetarnu uniju rekavši da Zagreb već sada ispunjava neke od kriterija za priključenje eurozoni. Sanader je također naglasio važnost transatlantskog partnerstva EU-a i SAD-a što je po njemu ključni preduvjet za mir i sigurnost u svijetu.

Nakon primanja nagrade na Karlovu Sveučilištu na kojemu je među danas promoviranim studentima bilo i nekih iz Hrvatske, premijer Sanader sastaje se i s još uvijek aktualnim češkim premijerom Jiriem Paroubekom.



Pisane vijesti