Predsjednik Vlade Češke potvrdio potporu Češke hrvatskom ulasku u EU

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader sastao se u petak navečer u Pragu s češkim premijerom u odlasku Jirijem Paroubekom koji je potvrdio potporu svoje zemlje hrvatskom priključenju EU bez obzira na ishod dogovora o novom češkom premijeru i vladi.

PRAG, 28. srpnja 2006. (Hina) - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader sastao se u petak navečer u Pragu s češkim premijerom u odlasku Jirijem Paroubekom koji je potvrdio potporu svoje zemlje hrvatskom priključenju EU bez obzira na ishod dogovora o novom češkom premijeru i vladi.

"Put Hrvatske u EU u potpunosti je otvoren što se Češke tiče bez obzira na ishod razgovora o novom premijeru. Podržat ćemo Hrvatsku na tom putu", rekao je Paroubek u izjavi novinarima nakon sastanka sa Sanaderom koji je prije toga na Karlovu Sveučilištu primio nagradu Vašek i Anna Marija Polak za promicanje slobode, demokracije i tržišne ekonomije na čemu mu je češki premijer čestitao.

Naime, nakon izbora početkom lipnja u češkom je parlamentu došlo do pat pozicije. Na izborima su Paroubekovi socijaldemokrati pali na drugo mjesto, a pobijedila je oporbena Građanska demokratska stranka (ODS), ali s nedovoljnom većinom za sastav vlade. Dosadašnji koalicijski pregovori nisu dali rezultata i mandatar Mirek Topolanek, čelnik ODS-a, još nije uspio stvoriti potrebnu većinu za potvrdu svoje vlade.

Hrvatska je stabilizirajući čimbenik na zapadnom Balkanu i prva od zemalja regije koja bi se trebala priključiti Uniji, smatra još uvijek aktualni češki premijer Paroubek.

Daljnje širenje EU, po njemu, morat će ići postupno ovisno o spremnosti zemalja te se više neće moći ponoviti situacija iz 2004. kada je u Uniju odjednom ušlo 10 zemalja među kojima i Češka.

Govoreći mogućnosti da Hrvatska uđe u EU 2009. godine, Paroubek je rekao da bi mu "bilo jako drago da se to dogodi upravo kad predsjedavajuća zemlja Unije bude Češka".



Pisane vijesti