Predsjednik Vlade: Prioritet u koncesijama za poljoprivredno državno zemljište obiteljskim gospodarstvima

Premijer Ivo Sanader izjavio je danas da bi kod koncesija državnog poljoprivrednog zemljišta prednost trebala dobiti obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

ZAGREB, 13. veljače 2006. (Hina) - Premijer Ivo Sanader izjavio je danas da bi kod koncesija državnog poljoprivrednog zemljišta prednost trebala dobiti obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

To je bit svega, idemo prema obiteljskim gospodarstvima kojima je svejedno hoće li zemljište kupiti ili dobiti u koncesiju na sto godina, rekao je Sanader na Hrvatskom radiju reagirajući na upozorenja predstavnika seljačke udruge da po sadašnjem zakonu prvenstvo kod koncesije imaju pravne osobe.

Premijer je opetovao da Hrvatska neće prodavati svoje nekretnine, poljoprivredno, turističko, šumsko zemljište, otoke nego ih davati u koncesiju, a kad je riječ o poljoprivrednom zemljištu pozvao je sve seljačke udruge da se uključe u raspravu o tom pitanju.

Premijer je 'priznao' da je kod izrade zakona o povratu duga umirovljenicima napravljen propust jer nije izričito navedeno da u obeštećenje ulaze i korisnici obiteljskih mirovina (40.000 korisnika obiteljskih mirovina koji su to pravo stekli nakon 1. siječnja 1999.), i najavio da će se vidjelti može li se i kako to ispraviti.

Nastojat ćemo vidjeti postoji li neki način da to pozitivno riješimo, kazao je.

Premijer je najavio da će razgovarati s primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom i predstavnicima te županije o tomu kako bi se izgradnja LNG terminala u Omišlju uklopila u kontekst razvoja Primorsko-goranske županije.

Župan Komadina je na Povjerenstvu za plinofikaciju rekao da je terminal u Omišlju prihvatljiv, ako se uklopi u razvoj županije, kazao je Sanader, ponavljajući da je prioritet osigurati energetsku neovisnost Hrvatske.

Hrvatski je premijer istaknuo da je i u Europi i u Hrvatskoj dobro primljen njegov prijedlog o suradnji kroz CEFTA-u umjesto zone slobodne trgovine zapadnog Balkana.

Mislim da je to dobar prijedlog, ali ga treba podržati Europska komisija, rekao je Sanader najavivši da ovaj tjedan putuje u Moldovu da bi i službeno pozvao tu zemlju da uđe u CEFTA-u.

Punu potporu premijer je dao jadranskoj euroregiji. Ne treba ništa imati protiv jadranske euroregije, riječ je o pet, šest zemalja, s više od 20 milijuna stanovnika i Hrvatska time pokazuje svoju zrelost, kazao je.

Ponovio je da je za Hrvatsku neprihvatljiv prijedlog slovenskog predsjednika Janeza Drnovšeka o privremenom graničnom sporazumu.

Potvrdio je da je o tome danas, na marginama sastanka s hrvatskim veleposlanicima u zemljama EU, razgovarao s predsjednikom države Stjepanom Mesićem, te da misli da dijele zajedničko stajalište.

Sanader je izjavio da je upravo Drnovšek prije nekoliko mjeseci u Zagrebu podržao ideju o arbitraži, odnosno o izlasku pred međunarodno pravosudno tijelo. Čekamo i službeni odgovor slovenske Vlade, rekao je Sanader podsjetivši da je hrvatska Vlada još prije nekoliko mjeseci službeno predložila da se ide pred međunarodno pravosudno tijelo.



Pisane vijesti