Predsjednik Vlade o sastanku s veleposlanicima RH akreditiranima u EU-u

Radni sastanak hrvatskoga predsjednika Stjepana Mesića i premijera Ive Sanadera s veleposlanicima Republike Hrvatske akreditiranima u zemljama Europske unije pokazao je da članice EU-a podržavaju što skoriji ulazak RH u članstvo kao i to da će veći angažman Hrvatske na jugoistoku Europe voditi brže do EU, rekao je premijer Sanader na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Zagrebu.

ZAGREB, 13. veljače 2006. (Hina) - Radni sastanak hrvatskoga predsjednika Stjepana Mesića i premijera Ive Sanadera s veleposlanicima Republike Hrvatske akreditiranima u zemljama Europske unije pokazao je da članice EU-a podržavaju što skoriji ulazak RH u članstvo kao i to da će veći angažman Hrvatske na jugoistoku Europe voditi brže do EU, rekao je premijer Sanader na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Zagrebu.

"Možda najvažnija poruka s ovog sastanka kada je riječ o suradnji u jugoistočnoj Europi: što više budemo aktivni siguran sam da će nam to dobro doći i biti dodatna kvalifikacija za što brže članstvo u Europskoj uniji. Dakle, suprotno nekima koji kažu da nas angažman u jugoistočnoj Europi ometa pri ulasku u EU", rekao je Sanader.

"Europi je problem jugoistočna Europa i ukoliko Hrvatska može pripomoći rješenju brže ćemo se kvalificirati za EU", istaknuo je premijer i dodao da Hrvatska neće biti talac jugoistočne Europe.

Istaknuo je da je većina veleposlanika potvrdila da u zemljama članicama postoji "izrazita spremnost za potporu Hrvatskoj, gotovo jedan prijateljski odnos prema Hrvatskoj i da svi podržavaju ukoliko budemo zaista dobri, sposobni primijeniti pravnu stečevinu, našu viziju da bi Hrvatska što prije trebala ući u EU".

Sanader je rekao da je dogovoreno je da će se ovakvi sastanci održavati dva puta godišnje, te da će idući biti nakon ljeta. Budući da Hrvatska ulazi u jedan dinamički, vrlo intenzivan proces pregovora i pripajanja EU važno je razmjenjivati informacije s veleposlanicima koji su akreditirani u zemljama članicama Unije.

Govoreći o posljednjim inicijativama kad je riječ o zoni slobodne trgovine zapadnog Balkana ili CEFTA-i, Sanader je podsjetio da Hrvatska preuzima predsjedanje jednom vrlo važnom asocijacijom, a to je Suradnja u jugoistočnoj Europi (SEECP). "Mi preuzimamo početkom svibnja i želimo to naše predsjedanje dovesti u korelaciju s činjenicom da Pakt o stabilnosti polako nestaje. U 2007. godini bi trebao završiti svoje postojanje. Postoji inicijativa i o tome smo dosta danas razgovarali s našim veleposlanicima da možda tu inicijativu Pakta o stabilnosti, da sve njegove ovlasti, sadržaje prenesemo u ovu inicijativu".

Odgovarajući na pitanje novinara bi li Slovenija mogla kao članica EU-a usporiti približavanje Hrvatske toj integraciji, Sanader je rekao da sigurno svaka zemlja članica može usporiti put Hrvatske prema EU. Međutim, kako je ustvrdio, "u načelu se to obije o glavu toj vladi" koja na taj način postupa.

"Siguran sam prije svega u dvije stvari: Prvo da Slovenija to neće raditi i drugo da EU ne bi prihvatila takav način".

Govoreći o reguliranju hrvatskog duga prema optantima, Sanader je rekao da će Hrvatska prije svega pričekati rezultate izbora u Italiji predviđene za 9. travnja i formiranje nove vlade.

"Nakon toga ćemo talijanskoj vladi predložiti reguliranje hrvatskog duga prema Osimskim i Rimskim sporazumima kada je riječ o optantima. Taj dug je negdje otprilike 35 milijuna dolara. Ukoliko ne bude s talijanske strane spremnosti da taj dug platimo negdje u Italiji na račun koji nam oni kažu, onda ćemo vrlo vjerojatno, ali o tome ćemo donijeti naknadno odluku, ja ne prejudiciram ništa, vjerojatno ići ljubljanskim putem. To znači otvoriti neki račun u inozemstvu i tamo platiti.

On je dodao da je to "varijanta B", jer prije svega Vlada RH želi razgovarati s novom talijanskom vladom.

Govoreći o pojavi ptičje gripe u Sloveniji, Sanader je rekao da su Vlada RH kao i svi koji su bili angažirani u vrijeme kada se u Hrvatskoj pojavila ptičja gripa "vrlo budni i na oprezu" te da prate situaciju. "Reagirat ćemo jednako tako energično, odlučno i pravodobno kao što smo to tada napravili", istaknuo je on.

Hrvatski premijer pozvao je vlade zemalja u kojima se pojavila ptičja gripa da primjene hrvatski model. "Smatramo da je puno bolje spriječiti nego liječiti".



Pisane vijesti