Predsjednik Vlade: Puna potpora EPP-a za što skoriji početak pregovora

Hrvatska je dobila punu potporu za što skoriji početak pregovora s EU-om od čelnika Europske pučke stranke, iz čijih redova dolazi 10 premijera zemalja članica, izjavio je u četvrtak hrvatski premijer Ivo Sanader.

MEISE,16. lipnja 2005.(Hina) - Hrvatska je dobila punu potporu za što skoriji početak pregovora s EU-om od čelnika Europske pučke stranke, iz čijih redova dolazi 10 premijera zemalja članica, izjavio je u četvrtak hrvatski premijer Ivo Sanader.

"Lideri Europske pučke stranke (EPP), predsjednici vlada, ali i čelnici oporbenih stranaka, dali su punu potporu Hrvatskoj. Čak se spominjalo da je vrijeme da sa Zagrebom počnu pregovori", rekao je Sanader nakon završetka sastanka na vrhu čelnika EPP-a, u Meiseu, mjestu nedaleko od Bruxellesa.

Europska pučka stranka, krovna organizacija demokršćanskih i narodnjačkih stranaka, ima najbrojniju frakciju u Europskom parlamentu. Iz njezinih je redova trenutačno 10 premijera u zemljama članicama, a među njima su i trenutačni predsjedatelj EU-om Jean-Claude Juncker te predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. Sve političke skupine održavaju sastanke uoči svakog sastanka na vrhu EU-a.

Sanader je rekao da se su nakon odbijanja Ustava u Uniji pojavile dvojbe ima li smisla ići u daljnja proširenja dok se ne riješi pitanje ratifikacije Ustava, koji mora, da bi stupio na snagu, biti ratificiran u svim zemljama članicama.

Unatoč određenoj krizi u koju je ušla Unija nakon odbijanja europskog Ustava na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj, postoji spremnost čelnika EPP-a da se istodobno razmišlja o razlozima neuspjeha na referendumima i pregovorima s Hrvatskom, rekao je Sanader.

"Zastupao sam mišljenje, koje je danas prevagnulo i prihvaćeno kod kolega iz EPP-a, da se istodobno može razmišljati o razlozima za neuspjeh i voditi pregovori s Hrvatskom. To je ono što je prevagnulo, a nadam se da će prevagnuti i kod drugih čelnika EU-a", rekao je Sanader.

Na upit stranih novinara kada će biti uhićen odbjegli general Ante Gotovina, Sanader je odgovorio: "Čim dobijemo valjanu informaciju da je u Hrvatskoj."



Pisane vijesti