Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio mons. dr. Egidija Živkovića, biskupa Željezanskog

  • Slika /Vijesti/2017/02 veljača/16 veljače/DSC_0951.JPG

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je danas mons. dr. Egidija Živkovića, biskupa Željezanskog u Austriji.

Tom prigodom predsjednik Vlade  izrazio je zahvalnost  biskupu Živkoviću i gradišćanskim Hrvatima  na očuvanju  kulturnog i jezičnog identiteta  već više od pet stotina godina, ne samo u Austriji, nego i u Slovačkoj i Mađarskoj, uvelike zahvaljujući i djelovanju Katoličke crkve.
 
Biskup Živković prenio je predsjedniku Vlade pozdrave gradišćanskih Hrvata, te upoznao s aktivnostima koje provode u cilju očuvanja jezika, kulture i pastoralne povezanosti. Najavio je početak rada kulturno-prosvjetne udruge "Hrvat S.A.M" (Slovačka-Austrija-Mađarska) koja će pod europskim krovom okupiti sve gradišćanske Hrvate. Istaknuo je da će se u svibnju u Zagrebu održati prvo zajedničko prvoskupno hodočašće gradišćanskih Hrvata nakon 500 godina. Uputili su i poziv predsjedniku Vlade na tradicionalno hodočašće "Hrvatska nedjelja" u Željeznom.
 
Predsjednik Vlade Plenković naglasio je da će Vlada Republike Hrvatske podržavati djelovanje Udruge te inicirao da se u njezin rad uključe i Hrvati iz Bosne i Hercegovine. Suradnja s gradišćanskim Hrvatima bit će ojačana preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a rad će se pomoći i u financijskom smislu, rekao je predsjednik Vlade.
 
Željezanska biskupija u Željeznom (Eisenstadt) u Gradišću, Austrija, broji približno 240.000 vjernika od kojih je 50.000 Hrvata.
 
Uz predsjednika Vlade susretu su nazočili predsjednik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i ravnatelj Ureda Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Šime Jerčić.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković