Predsjednik Vlade Republike Hrvatske dr. sc. Ivo Sanader s predsjednicima klubova zastupnika u Hrvatskom saboru

Vladimir Drobnjak bit će glavni hrvatski pregovarač s EU-om, a voditeljica pregovaračkog tima ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović, dogovorili su se na dašanjem sastanku premijer Ivo Sanader i čelnici parlamentarnih stranaka.

Prenosimo s Hine: Vladimir Drobnjak glavni hrvatski pregovarač s EU, Grabar Kitarović voditeljica tima

ZAGREB, 5. siječnja 2005. (Hina) - Vladimir Drobnjak bit će glavni hrvatski pregovarač s EU-om, a voditeljica pregovaračkog tima ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović, dogovorili su se na dašanjem sastanku premijer Ivo Sanader i čelnici parlamentarnih stranaka.

"Drobnjak je čovjek o kojem postoji konsenzus", izjavio je novinarima nakon sastanka premijer Sanader.

Za glavnoga hrvatskog pregovarača premijer je kazao da je visoki profesionalac koji se u hrvatskoj diplomaciji potvrdio kao jedan od ponajboljih veleposlanika.

Drobnjak je, podsjetio je, odličan poznavatelj bruxelleskih prilika, bio je voditelj hrvatske Misije pri EU, sudjelovao u pregovorima o stabilizaciji i pridruživanju s EU, odličan je poznavatelj europskih institucija, visoki je profesionalac i domoljub.

Vrlo pohvalno premijer je govorio i o dosadašnjem radu voditeljice hrvatskoga pregovaračkog tima, ministrice europskih integracija. Ministrica Grabar-Kitarović, rekao je, uspješno vodi Ministarstvo, odlično je obavila pripreme za pregovore s EU-om.

Sanader i čelnici stranaka dogovorili su se i o radnoj skupini koja će uskladiti tekst deklaracije o pristupu EU, koju bi već na siječanjskoj sjednici trebao donijeti Hrvatski sabor.

Stoga bi do saborskog zasjedanja članovi radne skupine - Kolinda Grabar-Kitarović, Neven Mimica, Josip Vresk, Miroslav Rožić, Jozo Radoš i Milorad Pupovac - trebali uskladiti različite verzije deklaracije što su ih predložile političke stranke.

Ostale teme o kojima se danas trebalo dogovorati, među njima i o imenima voditelja 12 pregovaračkih timova, predviđene su za dane nakon predsjedničkih izbora, odnosno za 18. siječnja.

To je učinjeno kako se ne bi opterećivala predizborna kampanja, potvrdili su premijer Sanader i predsjednik SDP-a Ivica Račan.Osim toga, dodao je Sanader, 16. i 17. siječnja tročlano hrvatsko izaslanstvo razgovarat će s europskim povjerenikom za proširenje Olijem Rehnom, pa će sudionici sljedećega, trećeg kruga pregovora o pristupu Hrvatske EU imati više podataka.

Sanader i Račan izrazili su zadovoljstvo današnjim sastankom, rekavši da su svi sudionici, bez obzira na različita politička stajališta, pokazali svijest da je pristup EU povijesno važan za Hrvatsku.



Pisane vijesti