Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković susreo se danas u Vatikanu sa Svetim Ocem Franjom

  • Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/travanj/7 travnja/fah001_vatikan_papa_oreskovic.jpg

Na sastanku u četiri oka, potvrđeni su odlični odnosi Republike Hrvatske i Svete Stolice, a razgovaralo se o tijeku postupka kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca, položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, te o izbjegličkoj krizi.

Nakon razgovora, predsjednik Vlade i papa Franjo razmijenili su darove.  Sveti Otac darovao je premijeru repliku rimskog autora Guida Veroija,  odljev u bronci,  koji prikazuje sv. Martina, zaštitnika siromašnih. Simboličan je to dar upravo u ovoj godini milosrđa jer i papa stalno poziva na aktivno djelovanje prema svom narodu, na milosrđe i skrb o potrebitima.

Uz to je darovao i svoje dvije svoje enciklike, Laudato si (Slavljen budi) i Evangelii gaudium (Radosna vijest) koje govore o svim ljepotama i radosti evanđelja, što je i program njegova pontifikata.

Premijer Orešković darovao je Svetom Ocu Hrvatski misal (Misal hruacki), modruškoga biskupa Šimuna Kožičića Benje tiskan glagoljskim pismom na hrvatskom crkvenoslavenskom jeziku s elementima starohrvatskoga, kao podsjetnik da su Hrvati jedini katolici koji su, s crkvenim dopuštenjem, uz latinski imali, i narodni liturgijski jezik  prije II. vatikanskog koncila.

Nakon susreta s papom Franjom premijer Orešković sastat će se s državnim tajnikom Svete Stolice Pietrom Parolinom, s kojim će razgovarati o pitanju povrata crkvene imovine te ugovorima između Hrvatske i Vatikana.

Za posjeta Vatikanu premijer Orešković, na čelu hrvatskog izaslanstva u kojem se nalazi i ministar vanjskih poslova Miro Kovač,  obići će glavne vatikanske znamenitosti, između ostalog,  Baziliku sv. Petra, Apostolsku palaču i Sikstinsku kapelu.

Predsjednik Vlade posjetit će i Hrvatski papinski Zavod sv. Jeronima u kojem će se, nakon obilaska, upisati u Zlatnu knjigu.

(Foto: HINA / POOL / Damir Senčar)

Pisane vijesti