Predsjednik Vlade RH dr. sc. Sanader na svečanosti proglašenja i dodjele «Zlatne dionice godine za 2005. godinu»

Zagrebački Dalekovod dobitnik je nagrade "Zlatna dionica" za 2005. godinu, kao i nagrade za industrijsku dionicu godine u kategoriji ostalo, a te i ostale nagrade Zlatna dionica i Zlatni udjel dodijeljene su na današnjoj svečanosti u organizaciji emisije Poslovni klub Hrvatske televizije, poslovnog tjednika Lider te tvrtke Kapital klub.

ZAGREB, 6. lipnja 2006. (Hina) - Zagrebački Dalekovod dobitnik je nagrade "Zlatna dionica" za 2005. godinu, kao i nagrade za industrijsku dionicu godine u kategoriji ostalo, a te i ostale nagrade Zlatna dionica i Zlatni udjel dodijeljene su na današnjoj svečanosti u organizaciji emisije Poslovni klub Hrvatske televizije, poslovnog tjednika Lider te tvrtke Kapital klub.

Zlatnu dionicu predsjedniku uprave Dalekovoda Luki Miličiću uručio je predsjednik Vlade Ivo Sanader, koji je kazao kako ga posebice veseli da je Zlatnu dionicu dobila tvrtka jake izvozne orijentacije.

Naime, prema Miličićevim riječima, Dalekovod 60 posto prihoda ostvaruje na inozemnim tržištima, a u samo pet ovogodišnjih mjeseci tvrtka je već za 30 posto premašila ukupni izvoz ostvaren u prošloj godini.

Osvrćući se pak na stanje na hrvatskom tržištu kapitala, premijer Sanader je podsjetio na reakcije tržišta na središnje političke događaje u prošloj godini - odgodu početka pregovora o ulasku Hrvatske u EU u ožujku, što je donijelo pad tržišta, kao i euforičnu reakciju po početku pregovora u listopadu.

"Kapital je plaha životinja koja bježi i na najmanji politički šušanj", kazao je Sanader, poručujući da kapital neće doći ako nema i političke i demokratske, a ne samo ekonomske stabilnosti.

Nagrade Zlatna dionica i Zlatni udjel dodjeljuju se devetu godinu za redom tvrtkama čije su dionice na burzama u Zagrebu i Varaždinu tijekom 2005. postigle, prema mišljenju žirija, najbolje rezultate. Ove godine bile su nominirane 42 dionice.

Industrijskom dionicom godine u kategoriji hrana i lijekovi proglašena je Podravka, financijskom dionicom Privredna banka Zagreb, a turističkom Istraturist, dok je nagradu za najlikvidniju dionicu dobila Adris grupa.

Posebne su nagrade dobili Hrvatska poštanska banka za doprinos hrvatskom tržištu kapitala (za javnu ponudu dionica Vira), te Konzum za najveći porast tržišne kapitalizacije, kao i za dionicu s najvećim porastom cijene (za 400 posto).

Među investicijskim fondovima najviše nagrada Zlatni udjel dobili su fondovi Raiffeisen Investa, koji je proglašen i najboljim društvom za upravljanje investicijskim fondovima. Nagrade su dobili Raiffeisenovi fondovi - Cash za najbolji novčani, Bonds za najbolji obveznički, te Balanced, koji je sa ZB Globalompodijelio nagradu za najbolji uravnoteženi fond. Najboljim dioničkim fondom pak proglašen je Ilirika Jl Europe.

Nagrade su dobila i još tri društva u sastavu Raiffeisen grupacije - Raiffeisen obvezni mirovinski fond, mirovinsko društvo za upravljanje dobrovoljnim mirovinskim fondom te dobrovoljni mirovinski fond. Također, najboljim zatvorenim mirovinskim fondom proglašen je fond Hrvatskog liječničkog sindikata, pod upravljanjem Raiffeisena.



Pisane vijesti