Predsjednik Vlade s čelnicima županija, gradova i općina: Prioritet Vlade i svih župana je ravnomjerni razvoj Hrvatske

  • Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/prosinac/19 prosinca/Foto3.jpg

„Važno je da Vlada pruži ruku kada je riječ o pitanjima decentralizacije, o provođenju načela supsidijarnosti i da svi zajedno pokušamo raditi na dobrobit građana bez obzira u kojem dijelu Hrvatske oni žive“, kazao je predsjednik Vlade Plenković.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, danas se, zajedno s ministrima, u Banskim dvorima susreo s predstavnicima Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova i Udruge općina.
                                                                 
Po završetku sastanka, predsjednik Vlade istaknuo je da želi uspostaviti načelo partnerstva u komunikaciji sa svim županijama. „Važno je da Vlada pruži ruku kada je riječ o pitanjima decentralizacije, o provođenju načela supsidijarnosti i da svi zajedno pokušamo raditi na dobrobit  građana bez obzira u kojem dijelu Hrvatske oni žive“, kazao je. Podsjetio je da je u dva mjeseca, otkad je preuzeo dužnost predsjednika Vlade, obišao osamnaest županija, dodavši da će ovaj tjedan posjetiti i Brodsko posavsku te Sisačko-moslavačku županiju. „Stekao sam cjelovit uvid u ključne razvojne projekte i prioritete diljem Hrvatske. Želio sam danas da istu vrstu svijesti dobiju i svi članovi Vlade kako bi u daljnjoj komunikaciji mogli pomoći našim županijama, gradovima i općinama u realizaciji svojih ključnih ciljeva“, kazao je.
 
Predsjednik Vlade najavio je da planira ovakvu vrstu susreta održavati jednom godišnje i to u srpnju, zato što tada, pojasnio je, kreće ciklus pripreme proračuna i usvajanja smjernica za sva ministarstva. „U tom pogledu bilo bi dobro da obijemo pravovremeni input i s razine županija, gradova i općina“, dodao je.
 
Naglasio je da je ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske prioritet svih župana, ali i cilj Vlade Republike Hrvatske.
 
Izvijestio je da je jedna od važnijih tema današnjeg sastanka kvalitetno upravljanje državnom imovinom. Naglasio je da su svi župani pozdravili osnivanje Ministarstva državne imovine. „Kvalitetnijom suradnjom ministarstava državne imovine, pravosuđa i obrane te Državnog odvjetništva s jedinicama lokalne i područne samouprave možemo riješiti probleme koji godinama stoje neriješeni“, rekao je. Razgovaralo se i o nužnosti dogovora o planu gospodarenja otpadom i njihovoj prilagodbi izazovima i novim trendovima na razini Europske unije.
 
„Radit ćemo i na novom indeksu razvijenosti te novom sustavu dodjele pomoći jedinicama lokalne i regionalne samouprave te jednostavnijem i kvalitetnijem korištenju sredstava  Europske unije“, rekao je. Naglasio je da je jedno od postignuća u radu Vlade u ova dva mjeseca, uz poreznu reformu, državni proračun, novi Zakon o javnoj nabavi, i usvajanje Akcijskog plana o provedbi strategije javne uprave.
 
Bilo je riječi i o temama koje se tiču Ministarstva financija, kao što su decentralizirana sredstva, kompenzacijske mjere pomoći jedinicama lokalne i područne samouprave te o novom Zakonu o financiranju jedinca lokalne i područne samouprave, „kojim se želi osigurati kvalitetno funkcioniranje i jedna predvidljivost njihovog rada. Sa strane Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta pomoći ćemo Agenciju koja se bavi ulaganjima i pripremom projekta kako bismo olakšali kontakte s potencijalnim investitorima kod svih županija“, rekao je.
 
Na sastanku se razgovaralo i o temama iz područja obrazovanja, zdravstva, pravosuđa, demografije, poljoprivrede, turizma, kulture te rada i mirovinskoga sustava.  „Bilo je riječi i o očekivanjima od koristi spajanja zemljišnih knjiga i katastra, o kvalitetnijoj prometnoj povezanosti, kao pitanju koje je važno za cijelu Hrvatsku, od Pelješkog mosta, Žute Lokve te brze ceste koja će povezati podravske županije“, rekao je.
 
„Mislim da je ovaj sastanak referentan. Prema informacijama koje su mi dostupne, u zadnjih desetak, petnaest godina ovakvog cjelovitog susreta nije bilo. Međutim, nastojat ćemo da ta nova praksa bude dio novog redovitog djelovanja i usklađivanja višerazinskog upravljanja Hrvatskom. Samo kvalitetnom suradnjom, sinergijom i partnerstvom možemo djelovati u interesu svih hrvatskih ljudi“, zaključio je.
 
Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk istaknuo je da sastanak poput ovog današnjeg nije realiziran u novijoj političkoj praksi te dodao kako je tim sastankom poslana poruka koliko ova Vlada, na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem, doista drži do lokalne i regionalne samouprave. „Imali smo priliku iznijeti sve ono što nas tišti i što mislimo da bi trebao biti smjer u kojem bismo se trebali kretati“, rekao je župan Pauk i dodao da Hrvatska zajednica županija vrlo brzo može, u smislu decentralizacije funkcija, preuzeti poslove državne uprave, zatim poslove niza inspektorata i državnih agencija koje rade na njihovom području. „Hrvatska zajednica županija izuzetno je zadovoljna ovim sastankom, a i svim onim što slijedi na planu decentralizacije“, zaključio je.
 
Željko Turk, predsjednik Udruge gradova i gradonačelnik Zaprešića, kazao je da što se kvalitetnije i bolje prenose zakonske mjere prema regionalnoj i lokalnoj vlasti to je država kvalitetnija i bolja. Govoreći o poreznoj reformi, ukazao je na potrebu da se porezni zakoni ne mijenjaju ad hoc. „Stabilnost poreznog sustava uvjet je napretka države“, dodao je.
 
Predsjednik Udruge općina Đuro Bukvić naglasio je da u 428 općina koje predstavlja Udruga živi oko 1,3 milijuna stanovnika Republike Hrvatske, i to u ruralnim sredinama, te upozorio na problem iseljavanja iz tih sredina u posljednjih 15-ak godina. „Želja nam je da se ovakvi sastanci i dalje održavaju“, istaknuo je dodajući kako će Udruga općina Vladi biti pouzdan partner u rješavanju pitanja i problema lokalnih sredina.
 
 
 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković