Predsjednik Vlade s glavnim tajnikom NATO-a: Važna je uloga Hrvatske u očuvanju stabilnosti i sigurnosti u regiji

Slika /Vijesti/2018/02 veljača/22 veljače/20180222_180222b-001.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se danas, po dolasku u Bruxelles, s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, a razgovor je ocijenio konstruktivnim.

Razgovarali su o doprinosu Hrvatske NATO-u, od povećanja proračunskih sredstava za obrambenu politiku do angažmana u NATO-ovim operacijama, zatim o situaciji na jugoistoku Europe te suradnji s drugim međunarodnim organizacijama, prvenstveno s Europskom unijom.
 
Glavni tajnik Stoltenberg u izjavi za medije nakon sastanka istaknuo je kako Savez cijeni doprinos Hrvatske zajedničkoj sigurnosti kao i njezin angažman u brojnim NATO-ovim operacijama. Također, naglasio je važnost uloge Hrvatske u očuvanju stabilnosti i sigurnosti u regiji. Zahvalio je Hrvatskoj i na potpori Ukrajini, istaknuvši kako je važno da NATO nastavi pružati političku i praktičnu potporu toj zemlji.  
 
Pozdravio je činjenicu da je Hrvatska počela povećavati izdvajanja za obranu, istaknuvši da je ono nužno među svim saveznicama s obzirom da je sigurnosno okružje sve izazovnije.
 
Cijenimo sve što Hrvatska čini kada je riječ o potpori i pomoći svim njezinim susjedima  na njihovom putu prema euro-atlantskim integracijama, kazao je glavni tajnik Stoltenberg istaknuvši da je put ostalim zemljama prema NATO-u otvoren.
 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je da je Hrvatska u dosadašnjem devetogodišnjem članstvu u NATO-u pokazala jasnu solidarnost sa svojim saveznicama.
 
„Prisutni smo u misijama i operacijama NATO-a, već niz godina u Afganistanu i Kosovu, a nedavno smo poslali svoje snage i u Litvu i Poljsku“, rekao je Plenković.
 
Govoreći o pripremama za summit NATO-a u srpnju, rekao je kako važnim drži da se članice Saveza slože oko glavnih smjernica i putokaza, kao i oko podjele tereta među državama članicama.
 
„Prije svega se moramo složiti oko načina kako postići taj naš cilj o izdvajanju 2 posto BDP-a za obranu“, poručio je.
 
U tom kontekstu naglasio je da je Hrvatska povećala obrambena izdvajanja.
 
„Želimo povećati svoje obrambene sposobnosti, postati interoperabilni i biti spremni odgovoriti na sve sigurnosne izazove i kao zemlja i kao saveznica“, kazao je predsjednik Vlade.
 
Napomenuo je da je njegova Vlada u prvoj godini mandata usvojila novu Strategiju o nacionalnoj sigurnosti i time stvorila jasan strateški i zakonodavni okvir za bolju koordinaciju svih sudionika u području sigurnosti i obrane.
 
Izrazio je potporu državama u susjedstvu koje žele postati članice NATO-a, osobito Bosni i Hercegovini te Makedoniji. „Hrvatska pozdravlja članstvo Makedonije u Savezu“, kazao je predsjednik Vlade Plenković i dodao kako se nada da će se za to pitanje naći rješenje te pozdravio razgovore predsjednika vlada Makedonije i Grčke.
 
„Jačamo naše veze sa Srbijom i pažljivo promatramo kako teče dijalog između Srbije i Kosova“, rekao je.
 
Što se tiče odnosa između NATO-a i EU, kazao je da NATO igra stratešku ulogu u pogledu sigurnosti Europske unije te istaknuo snažnu komplementarnost između dviju organizacija u pogledu obrane.  
 
Predsjednik Vlade potom se susreo s veleposlanicima zemalja članica i partnera NATO-a.
 
Sutra će sudjelovati na neformalnom sastanku šefovi država i vlada 27 država članica Europske unije. Čelnici EU raspravljat će o institucionalnim pitanjima i o političkim prioritetima Višegodišnjeg financijskog okvira nakon 2020.
 
Uoči početka neformalnog sastanka, predsjednik Vlade sudjelovat će na Međunarodnoj konferenciji na visokoj razini o Sahelu. Na summitu će se razmatrati pitanja sigurnosti, vojna komponenta, ali i pitanje razvoja u zemljama Sahela.
 
Vlada Republike Hrvatske danas je donijela Odluku o doprinosu Republike Hrvatske Kriznom uzajamnom fondu Europske unije za stabilnost i rješavanje temeljnih uzroka nezakonite migracije i raseljenih osoba u Africi – Regionalni akcijski plan za Sahel, prema kojoj će u fond uplatiti 100.000,00 eura.  U  listopadu prošle godine Vlada je u Krizni uzajamni fond uplatila 200.000,00 eura, za regiju sjeverne Afrike i Rog Afrike.  S obzirom na blizinu Europi, ulaganje u sigurnost tih regija je ulaganje u sigurnost same Europske unije.



Foto: NATO

Pisane vijesti | Govori i izjave | Obrana i vojska | Andrej Plenković