Predsjednik Vlade s predsjednikom Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_s_predsjednikom_stalnog_odbora_svekineskog_narodnog_kongresa.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sastao se s predsjednikom Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine Wu Bangguom. Razgovarali su o gospodarskoj suradnji između Kine i Hrvatske, s posebnim naglaskom na područje infrastrukture i energetike, trgovine i turizma. Između dvije zemlje nema otvorenih političkih pitanja, a izražena je obostrana namjera za jačanjem gospodarske suradnje.

Izražavajući dobrodošlicu predsjedniku Wu Bangguou, premijer Milanović istaknuo je da je Kina zemlja velikog gospodarskog razvoja i odlične perspektive. Kineski gospodarski rast motor je svjetskog gospodarskog rasta, kazao je premijer.

Predsjednik Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa Wu Bangguo rekao je da je u tijeku ubrzani razvoj odnosa između Kine i Hrvatske, pri čemu postoji veliki prostor za unaprjeđenje trgovinske i gospodarske suradnje. Kina pridaje veliki značaj odnosima s Hrvatskom, koja je partner na kojeg se možemo osloniti, rekao je. Čestitamo vam na skorom punopravnom članstvu u Europskoj uniji, unutar koje će se još intenzivirati naša suradnja. Ohrabrit ćemo kineske kompanije da što više uvoze iz Hrvatske, u kontekstu povećanja obujma bilateralne trgovine. Zainteresirani smo za izgradnju infrastrukture, što je važna točka u području trgovinsko – gospodarske suradnje. Podsjetio je i na nedavni boravak kineskog premijera Wen Jiabaoa u Poljskoj, koji se tom prigodom sastao i s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem, gdje je najavljeno otvaranje kreditne linije od 10 milijardi dolara za suradnju sa srednjom Europom, a u okviru toga namjera je realizirati i nekoliko projekata s Hrvatskom. Kina je prošle godine u inozemstvo investirala 60 milijardi dolara, a u sljedećih pet godina planira uložiti 500 milijardi dolara, pri čemu će ohrabrivati svoje kompanije da ulažu u Hrvatsku, rekao je Wu Bangguo.

Hrvatskoj je prije svega u interesu gospodarska suradnja s Kinom, rekao je premijer Milanović, a prostor za suradnju vidimo u infrastrukturnim projektima, prvenstveno Luci Rijeka i izgradnji željeznice od Rijeke prema sjeveru. Hrvatska ima relativno razvijenu infrastrukturu, naše su autoceste među najboljima u Europi, međutim situacija nije zadovoljavajuća kad su u pitanju željeznička mreža i energetika, istaknuo je predsjednik Vlade. Luka Rijeka jedna je od najboljih strateških luka u Europi i na njezinom razvoju namjeravamo najozbiljnije raditi. Naša obveza je da ti planovi završe konkretnim projektima, a siguran sam da je to vrlo zanimljivo područje za Kinu. Drugo područje je modernizacija željezničke pruge od Rijeke prema sjeveru kao jedan od glavnih preduvjeta za razvoj Luke Rijeka, zaključio je premijer.

U smislu turističke suradnje, naglašeno je da je lani Hrvatsku posjetilo 22 tisuće kineskih turista, što jest veliki porast u odnosu na protekle godine, ali je svejedno mali broj u odnosu na 70 milijuna Kineza koji su lani putovali u inozemstvo. Jedan od problema je nepostojanje direktnih zrakoplovnih linija, a izgradnja nove zagrebačke Zračne luke dodatno će otvoriti mogućnosti povezivanja zračnim prometom.

Po završetku sastanka, u nazočnosti predsjednika Vlade Zorana Milanovića i predsjednika Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine Wu Bangguoa, zamjenica ministra gospodarstva Tamara Obradović Mazal i zamjenik ministra trgovine Narodne Republike Kine Zhong Shan potpisali su Memorandum o suglasnosti između Ministarstva gospodarstva Republike Hrvatske i Ministarstva trgovine Narodne Republike Kine o suradnji u području uzajamnih ulaganja.



Pisane vijesti