Predsjednik Vlade Milanović na NATO Summitu u Chicagu

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović predvodit će izaslanstvo Republike Hrvatske na sastanku na vrhu Organizacije sjevernoatlantskog ugovora (NATO), koji se od 20. do 21. svibnja 2012. održava u Chicagu. Uz predsjednika Vlade, u izaslanstvu će sudjelovati ministrica vanjskih i europskih poslova prof. dr. sc. Vesna Pusić i ministar obrane Ante Kotromanović, sa suradnicima.

Glavne teme summita su Afganistan, obrambene sposobnosti i partnerstva. Na sastanku na vrhu očekuje se usvajanje četiri ključna dokumenta: završna Deklaracija predsjednika država i vlada članica NATO-a, Deklaracija o obrambenim sposobnostima, Deklaracija o reviziji savezničkog postava za odvraćanje i obranu te Zajednička deklaracija NATO/ISAF i Afganistana. Radni dio summita sastoji se od više sastanaka i radnih večera.

Sastanak na vrhu započinje vojnom ceremonijom u nedjelju, 20. svibnja u 14.00 sati. Sudionicima će uvodno govoriti predsjednik Obama i glavni tajnik Rasmussen, a taj dio bit će otvoren za predstavnike medija.

Na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) na razini predsjednika država i/ili vlada raspravljat će se o pružanju sigurnosti u doba štednje. Očekuje se rasprava o provedbi tri glavna zadataka NATO-a usvojena na summitu u Lisabonu: kolektivna obrana, upravljanje krizama i kooperativna sigurnost; o izazovima s kojima se Savez susreće u kontekstu smanjivanja obrambenih proračuna zemalja članica, a razgovarat će se i o Savezu u budućnosti i osiguranju potrebnih sposobnosti za njegovo funkcioniranje.

Za radnu večeru Sjevernoatlantskog vijeća na razini šefova država i/ili vlada predložena je rasprava o Afganistanu s naglaskom na razdoblje nakon 2014. godine. Za neformalnu radnu večeru ministara vanjskih poslova pod predsjedanjem zamjenika glavnog tajnika NATO-a predložena je rasprava o politici partnerstava, u svjetlu odluka sa sastanka iz Berlina. Na neformalnoj radnoj večeri ministara obrane pod predsjedanjem ministra obrane SAD-a razgovarat će se o provedbi paketa obrambenih mjera.

U ponedjeljak, 21. svibnja, s početkom u 9.00 sati, predviđen je sastanak na razini šefova država i vlada zemalja koje sudjeluju u operaciji ISAF u Afganistanu, zajedno s uvaženim gostima iz drugih zemalja i međunarodnih organizacija. Očekuje se potvrda snažne predanosti međunarodne zajednice stabilizaciji Afganistana, slijedom dogovora iz Bonna. ISAF države će usvojiti Strateški plan NATO-a za Afganistan koji definira razvoj operacije ISAF do njezinog prestanka te daje smjer daljnje uloge NATO-a u Afganistanu nakon 2014. godine. ISAF države i Afganistan usvojit će Zajedničku deklaraciju o Afganistanu kojom se iskazuje dugotrajna predanost ISAF država stabilizaciji Afganistana, te se potvrđuju namjera daljnje NATO-ove uloge u odgovornom dovršenju tranzicije, treningu, savjetovanju i pomoći Afganistanskih snaga sigurnosti nakon 2015.

Sastankom ministara vanjskih poslova NATO-a s ministrima vanjskih poslova Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Gruzije predsjedat će zamjenik glavnog tajnika Alexander Versbow. Raspravljat će se o svim temama summita i politici proširenja NATO-a, gdje će Hrvatska pružiti snažnu potporu euroatlantskim integracijama zemalja regije.

Na sastanku NATO-a s 13 partnera na razini šefova država i vlada potvrdit će se posvećenost Saveza partnerstvima i izraziti zahvalnost partnerima za značajan politički, financijski i operacijski doprinos NATO-u. Razgovarat će se i o odnosu s partnerima nakon završetka misije u Afganistanu.

Na margini NATO summita,u subotu, 19. svibnja 2012. u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Chicagu održat će se svečani prijem za hrvatsku zajednicu u Chicagu u čast dolaska premijera Milanovića. U ponedjeljak, 21. svibnja 2012. u Društva arhitekata Chicaga organizirat će se otvaranje izložbe “Hommage Ivanu Meštroviću” povodom 50. obljetnice smrti tog slavnog hrvatskog kipara koji je svojim skulpturama „Strijelac“ i „Kopljanik“ trajno obilježio kulturni izgled Chicaga.

Nakon završetka sastanka na vrhu NATO-a, predsjednik Vlade Milanović putuje u Bruxelles, gdje će 23. svibnja 2012. sudjelovati na neformalnom sastanku Europskog vijeća, kojeg je izvanredno sazvao njegov predsjednik Herman Van Rompuy.

Program (sva vremena u programu odnose se na lokalno vrijeme, vremenska razlika Zagreb-Chicao: -7 sati):

Nedjelja, 20. svibnja:

13.00 Dolazak predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića s izaslanstvom u McCormic Place Convetnion Center (2301 S. Lake Shore Drive)

13.30 Susret predsjednika Vlade Zorana Milanovića s predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Barackom Obamom i glavnim tajnikom NATO-a Anderom Foghom Rasmussenom (foto prigoda)

14.15 Sastanak Sjevernoatlantskog vijeća

Vojna svečanost

Minuta šutnje za poginule, odavanje počasti ranjenima

Uvodno obraćanje glavnog tajnika NATO-a Andersa Fogha Rasmussena

Govor dobrodošlice predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Baracka Obame

17.15 Završetak sastanka

Izjava za hrvatske medije predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića

19.15 Dolazak predsjednika Vlade Zorana Milanovića na stadion Soldier Field

Prijem

Zajednička fotografija

20.00 Radna večera za šefove država i vlada koju priređuje glavni tajnik NATO-a

Ponedjeljak, 21. svibnja:

8.30 Sastanak o Afganistanu, McCormic Place Convention Center

Uvodno obraćanje glavnog tajnika NATO-a Andersa Fogha Rasmussena

11.15 Završetak sastanka

12.20 Sastanak s partnerima

13.35 Završetak sastanka

Izjava za hrvatske medije predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića

18.15 Odlazak predsjednika Vlade Zorana Milanovića s izaslanstvom prema sjedištu Društva arhitekata Chicaga, 224 S. Michigan Avenue

Foto prigoda ispred skulptura Ivana Meštrovića „Strijelac“ i „Kopljanik“

18.30 Hommage Ivanu Meštroviću

Otvaranje izložbe povodom 50. obljetnice smrti Ivana Meštrovića

Obraćanje predsjednika Vlade Zorana Milanovića

Damski program: (Sudjeluju supružnici predsjednika država i vlada država članica NATO-a te supruga glavnog tajnika NATO-a)

Nedjelja, 20.svibnja:

do 12.00 Dolazak u Gary Comer Youth Center (7200 South Ingleside Avenue)

Događaj je otvoren za medije

Dočekuje Michelle Obama, prva dama Sjedinjenih Američkih Država

Foto prigoda

Razgledavanje centra – demonstracija kuhanja, Art Room, glazbeni studio, Music Room, knjižnica, Fitness Room

Foto prigoda

Obraćanje Michelle Obama, prve dame SAD-a

Nastup polaznika centra



Najave