Predsjednik Vlade s predstavnicima parlamentarnih stranaka

Premijer Ivo Sanader sastao se danas s čelnicima parlamentarnih stranaka, koje je, kako je kazao nakon razgovora, izvijestio o aktualnim vanjskopolitičkim pitanjima - situaciji vezanoj uz pregovore s Europskom unijom te odnosima sa Slovenijom.

ZAGREB, 6. rujna 2005. (Hina) - Premijer Ivo Sanader sastao se danas s čelnicima parlamentarnih stranaka, koje je, kako je kazao nakon razgovora, izvijestio o aktualnim vanjskopolitičkim pitanjima - situaciji vezanoj uz pregovore s Europskom unijom te odnosima sa Slovenijom.

Sve parlamentarne stranke složile su se s Vladinim prijedlogom da se problem pomorskog razgraničenja sa Slovenijom riješi međunarodnom arbitražom, kazao je premijer, ponovivši kako s tom zemljom Hrvatska ima tek nekoliko "otvorenih pitanja", ali puno toga zajedničkog.

Dodao je da će međunarodnu arbitražu, u kojoj bi se svaka strana unaprijed obvezala pristati na mišljenje posrednika, predložiti i slovenskom premijeru Janezu Janši.

Što se tiče odnosa Hrvatske s Europskom unijom Sanader je kazao kako više ne želi najavljivati datum početka pregovora. No, ustvrdio je kako Hrvatska živi europske vrijednosti koje će, smatra, potvrditi kroz pregovore i punopravno članstvo u Europskoj uniji.

"Svjesni smo da ukoliko želimo ući u neki klub moramo ispuniti uvjete koji se stavljaju pred nove članice, ali i znamo da sve probleme možemo riješiti te da je Hrvatskoj mjesto u Europskoj uniji", kazao je Sanader.

Dodao je da je o "dobrom izvršenju 'Akcijskog plana', čije je provođenje preduvijet za ulazak u Uniju" posljednjih tjedana izvijestio i svoje europske sugovornike. Sve rečeno u međunarodnim susretima naišlo je na dobar prijem, kao i razgovori s hrvatskim oporbenjacima, koji s Vladom, kako kaže, dijele "umjereni optimizam".

Predsjednik SDP-a Ivica Račan kazao je da su dobili korektnu informaciju o situaciji između Hrvatske i Europske unije te najnovijoj fazi hrvatsko slovenskih odnosa. O Akcijskom planu nije bilo govora, jer to je stvar Vlade, kazao je Račan.

Upitan vjeruje li da će Hrvatska ubrzo započeti pregovore s Unijom Račan je prokomentirao kako je on optimist, ali da je realnost nešto drugačija.

Dodao je da je rješavanje spora sa Slovenijom međunarodnom arbitražom predložio još prije tri godine kada je propao prvi pokušaj dogovora.

Sastanku s oporbenim čelnicima prisustvovali su i ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović te državni tajnik u njenom Ministarstvu Hido Bišćević.



Pisane vijesti