Predsjednik Vlade Sanader: Ove godine gospodarski rast 4 posto

Gospodarski rast ove bi godine sigurno trebao biti 4 posto, a inflacija ispod 3 posto, istaknuo je danas na sjednici Vlade premijer Ivo Sanader.

ZAGREB, 22. srpnja 2005. (Hina) - Gospodarski rast ove bi godine sigurno trebao biti 4 posto, a inflacija ispod 3 posto, istaknuo je danas na sjednici Vlade premijer Ivo Sanader.

Takvu procjenu Sanader temelji na očekivanjima da će, nakon teškog prvog tromjesečja, rast bruto domaćeg proizvoda u drugom kvartalu ove godini biti "veći nego svih ovih godina".

Uporište za takve procjene su mu statistički podatci o rastu industrijske proizvodnje, niskoj inflaciji, te bržem rastu izvoza od uvoza.

Industrijska je proizvodnja u lipnju ove godine veća za 12,3 posto u odnosu na prošlogodišnji lipanj, a u prvom polugodištu za 4,7 posto viša nego u istom razdoblju lani.

Inflacija je u šest mjeseci iznosila 2,9 posto, a premijer očekuje da ona ostane na istoj razini s obzirom da se cijena nafte na svjetskom tržištu stabilizirala.

Ohrabrujućim je ocijenio podatke da izvoz ponovno raste brže od uvoza - robni je izvoz, isključe li se iz njega brodovi, u prvom polugodištu porastao za 13 posto, dok je uvoz porastao za 7 posto.

To su statistički podatci, ne želje Vlade, kazao je premijer, neizravno time odgovarajući na kritike o lošoj gospodarskoj politici Vlade, koje su među ostalim stigle i od čelnika SDP-a Ivice Račana.

Sanader kaže kako se usporava i rast vanjskog duga, pa očekuje da se njegov udio u BDP-u s 82,2 posto krajem prošle godine do kraja ove godine smanji na 81 posto BDP-a.

Ostaje obveza raditi na smanjenju neravnoteže robne razmjene, niskoj inflaciji i održavanju gospodarskog rasta iznad 4 posto, poručio je Sanader.

Ističe također i kako švicarska formula indeksacije mirovina, prema sadašnjim podatcima, neće narušiti vrijednost mirovina.



Pisane vijesti